18 C
Belgrade
23/03/2023
poezija prevodilaštvo proza radionice region stipendije

Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje Sarajevo 2011-2012

Književna mreža TRADUKI u suradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, od maja/svibnja 2011. godine, pokreće dvogodišnji Evropski rezidencijalni program za književnike i književne prevoditelje.

Ideja programa jeste autorima/cama i prevoditeljima/cama pružiti mogućnost da mjesec dana intenzivno rade na svojim rukopisima, da se upoznaju sa društvenim i književnim prilikama u Bosni i Hercegovini, a da se istodobno književnost i prevoditeljski rad gostiju promovira kod bosanskohercegovačke publike. Najmanje 12 autora/ica ili prevoditelja/ica iz regije Jugoistočne Evrope bit će gost u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Rezidencijalni program se izvodi u suradnji sa rezidencijalnim programima Udruge KURS u Splitu i Evropske inicijative iz Prištine, sva tri kofinancirana od strane književne mreže TRADUKI.

Gostujući književnik/ica tj. prevoditelj/ica koristi vrijeme stipendije za svoj rad, a pored toga će imati predstavljanja i upoznavanja s kulturnim životom Sarajeva. U periodu boravka organiziraju se čitanja u Sarajevu i u još jednom gradu u Bosni i Hercegovini. Rezidencijalni boravak uključuje pokrivanje troškova jednomjesečnog smještaja u centru grada, putnih troškova i stipendiju u visini od 800 EUR.

Termini boravka 2011. godini su: maj/svibanj, juni/lipanj, juli/srpanj, septembar/rujan, oktobar/listopad, novembar/studeni i decembar/prosinac.

Konkurs za 2012. bit će raspisan na jesen 2011.

Pozivaju se književnici/ce i prevoditelji/ce iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova/UNMIK, Makedonije, Rumunije i Srbije da se do 15. marta/ožujka 2011. prijave na konkurs.

Prijavit se mogu prevoditelji/ce koji/e prevode književna djela sa bosanskog/hrvatskog/srpskog na jezike navedenih država, ili obratno.

Prijava (na bosankom/hrvatskom/srpskom, engleskom ili njemačkom jeziku) mora sadržavati:

– biografiju
– kontakt podatke
– bibliografiju
– kratak opis planiranog rada u Sarajevu
– pismo preporuke (izdavača/društva pisaca/društva prevoditelja i sl.)

Prijave na konkurs slati putem maila na obje adrese: stojic@traduki.eu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript i office@soc.ba Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Odabir književnika/ce tj. prevoditelja/ce vrši komisija rezidencijalnog programa.

 

Slične vesti