0.5 C
Belgrade
28/01/2023
region vesti

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL – POZIV ZA PESNIKE

Pozivamo pesnike iz svih evropskih zemalja da učestvuju na drugom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU, koji će se održati 26 i 27. februara 2011. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 17. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra (BKC) i Novosadskog sajma.

EVROPSKIM FEJSBUK PESNIČKIM FESTIVALOM želimo da pokažemo da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Cilj Festivala je da se pesnici koji sarađuju na Fejsbuku (objavljuju svoje pesme, čitaju i komentarišu jedni drugima poeziju) sretnu, lično upoznaju na Festivalu, čuju jedni druge dok govore stihove i pretvore svoju virtuelnu komunikaciju, u oblasti književnosti, u stvarnu. Pesnici koji ne budu u mogućnosti da prisustvuju festivalu moći će da učestvuju virtuelnim putem preko fejsbuka postavljanjem svoje pesme na zidu profila Festivala koji glasi: Efpf BKC. Ovaj profil će biti projektovan putem video bima na štandu BKC-a na Sajmu i na njemu će biti postavljane fotografije učesnika festivala.

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL biće emitovan uživo putem veb kamere na internet adresiwww.bkc.devbin.org i na taj način biti dostupan za gledanje kako pesnicima koji ne prisustvuju lično tako i publici celog sveta.

Pravo učešća na Festivalu imaju svi koji pišu poeziju bez ograničenja – starosnog, polnog, verskog, nacionalnog, profesionalnog…

Način prijavljivanja za učešće na Festivalu: poslati fejsbuk poruku do 15. 02. 2011. na profil Efpf BKC, sa naslovom PRIJAVA ZA FESTIVAL, a u sadržaju poruke poslati lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon) i jednu neobjavljenu pesmu na maternjem jeziku. (Molimo pesnike da u prijavi navedu da li će prisustvovati festivalu ili će učestvovati preko fejsbuka. Raspored učešća pesnika za 26. i 27. 02. kao i tačan program festivala biće blagovremeno objavljen.)

Pesme poslate prilikom prijavljivanja biće objavljene u zajedničkom zborniku radova (pesama učesnika festivala) u izdanju BKC-a. Žiri BKC-a (Simon Grabovac, Franja Petrinović, Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović) koji će pratiti rad Festivala, pesnika sa najboljom pesmom nagradiće objavljivanjem nove pesničke knjige (do četiri autorska tabaka) u izdanju BKC-a, a ostali učesnici će dobiti zahvalnice i popust od 10% ukoliko objavljuju knjigu preko BKC-a.

Program Festivala sastojaće se od termina za nastupanje pesnika učesnika festivala, promocije zajedničke knjige pesama svih prijavljenih pesnika sa prošlogodišnjeg festivala (zbornika u izdanju Banatskog kulturnog centra, koji se pojavljuje na Salonu knjige kao elektronsko izdanje na cd-u), promocije zajedničke knjige prošlogodišnjih pobednica dr Mirjane Brković iz Novog Sada i Branke Korać iz Amsterdama koja izlazi u štampanoj formi, kao i promocije drugih izdanja BKC-a.

Za Prvi EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL, koji se održao marta 2010. godine na novosadskom Salonu knjige, prijavilo se 250 pesnika iz 20 zemalja i oko 100 gradova, od kojih je oko 150 pesnika iz 8 zemalja lično došlo na Festival, dok su ostali učestvovali preko fejsbuka.

Za sve informacije možete zvati na telefon +381 (0) 23/781-552 ili postaviti pitanja preko fejsbuk poruke ili e-mail adrese: nikasso.bkc@gmail.com

U nadi da ćete uzeti što veće učešće na Festivalu, a do skorog viđenja, srdačno vas pozdravljaju Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i Novosadski sajam iz Novog Sada.

Slične vesti