3.9 C
Belgrade
04/12/2022
vizuelne umetnosti

Ema Stevanović – Slikarska kolonija u Lipovcu

 

  Osluškujući potrebe društva i želeći da imaginaciju pretoči u realnost i ove godine   biće održana 40. po redu Slikarska likovna kolonija u Lipovcu kraj Topole. Slikarska kolonija u Lipovcu svoj život započela je davne 1973. godine i postojanjem kroz dva veka, stvorila je veliki fundus slika istaknutih srpski slikara, koji su koristeći razne tehnike i sopstvena umeća postavili nove nivoe kreativnosti i uspeha koje slikarske kolonije širom Srbije imaju za cilj da dostignu.

Ovogodišnja slikarska kolonija počinje 4. avgusta svečanim otvaranjem ispod „zapisa“, starog hrasta u selu Lipovac, koji svojom simbolikom upućuje na prošlost i tradiciju, a pre svega na jedinstvo i slogu našeg naroda koji se ispod hrasta okupljao i slavio seoske slave, zavetine i značajnije događaje u seoskom životu. Stari hrast je i logo Lipovačke kolonije. Prisustvom će ovaj trenutak uveličati predsednik Opštine Topola, ministar kulture, crkveni hor i KUD iz Topole, srpski pojac Ljuba Manasijević, a potom i svečano otvaranja reprezentativnih radova sa proteklih 40 kolonija.

 

Život slikara tokom sedam dana kolonije takođe je veoma dinamičan i u skladu sa tradicijom. Slikari će biti smešteni kod lokalnog stanovništva, koje će im pripremati i hranu, slikaće u osnovnoj „Karađorđe“ koja će tokom trajanja kolonije biti prilagođena njihovim potebama. Planiran je i obilazak Oplenca, manastira i drugih znamentitosti Opštine Topola. Radionice za decu upotpuniće koloniju. Za 11. avgust planirano je i svečano zatvaranje, takođe uz prigodan program.

 

Jubilarna 40. slikarska kolonija u Lipovcu svojim dugogodišnjim postojanjem ukazuje da odoleva vremenu i da su umetnost i kultura i dalje važni u životu našeg naroda kao i potreba da se još više razvijaju i napreduju.

 

Organizator kolonije je Kulturni centar Topola, a pokrovitelji Opština Topola i Ministarstvo kulture, informisanja i i informacionog društva.

 

Slične vesti