25.8 C
Belgrade
30/05/2024
rezultati konkursa Srbija

ДВАНАЕСТ КЊИГА У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА НАГРАДУ „ЗЛАТНИ СУНЦОКРЕТ“ ЗА 2017. ГОДИНУ

Компанија Витал а.д. наставља да подржава значајно књижевно признање: Награда „Златни сунцокрет“, у јавности позната и као Виталова награда, додељује се ове године двадесет и први пут за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављенo у току претходне године. Награда је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Милета Продановић, Давид Албахари, Угљеша Шајтинац и Драган Великић. Прошлогодишњa добитница је Светлана Слапшак за роман Равнотежа.
Жири Награде „Златни сунцокрет“, у саставу Никола Страјнић, Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден (председник), након разматрања преко 200 наслова на седници одржаној 8. јануара 2018. сачинио је ужи избор од дванаест кандидата за награду. У жанру романа кандидати су Предраг Марковић, Заводник ништавила (Соларис, Нови Сад); Вида Огњеновић, Максимум (Архипелаг, Београд); Бојан Кривокапић, Пролеће се на пут спрема (Red box, Београд); Фрања Петриновић, Поправљач огледала (Академска књига, Нови Сад); Владимир Пиштало, Сунце овог дана (Агора, Зрењанин).
У ужем избору су и песничке збирке У обручу Бојане Стојановић Пантовић (Повеља, Краљево), Скривености Николе Вујчића (Културни центар Новог Сада, Нови Сад) и Мапа Гојка Божовића (Повеља, Краљево), као и збирке прича Накнадне истине Дарка Тушевљаковића (Архипелаг, Београд), Као у соби са огледалима Владимира Кецмановића (Лагуна, Београд) и Пут у јуче Тибора Варадија (Академска књига, Нови Сад). Жири је у ужи избор уврстио и књигу есеја Преко века Драгана Хамовића (Повеља, Краљево).
Књиге из ужег избора за Виталову награду сведоче о продубљеном односу њихових аутора и ауторки према међусобном и за књижевно писање суштински важном односу језика, стварности и субјективности. Приметно је да српска проза, уклештена између тржишне математике и списатељског надахнућа, настоји да освоји дубинске слојеве кризе у којој живимо, те да полако напушта историјски патос који јој је био својствен последњих деценија. Утисак је да је прекомерност историје призвала реализам и тиме нанела штету смелости приповедача да експериментишу са формом, језиком, структуром. У поезији, често препуштеној маниру и осуђеној на самодовољност, влада зрелост израза, сведеност, ученост, а помало јој недостају отреситост и мудра, песничка лудост. Према оцени чланова жирија, књиге уврштене у ужи избор се издвајају због смелог и промишљеног суочавања са сложеним ликовима ближе и даље повести, и изналазе уверљив и изазивачки однос између текста и света, документа и фантазије, великих и малих прича.
Најужи избор кандидата биће саопштен средином јануара.
Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена почетком фебруара у Београду.
Нови Сад, 08.01.2017.
ВИТАЛ АД Фабрика уља и биљних масти
Кулски пут бб, 21460 Врбас, Србија

Slične vesti