18 C
Belgrade
29/05/2023
rezultati konkursa Srbija

Двадесет и четврте Песничке руковети – Одлука жирија

krajinski knjizevni klubКонкурс „Песничке руковети „ је традиционални конкурс  који организује  Крајински књижевни  клуб  из Неготина. Ове године двадесет и четврти пут по реду,замишљен је као  надметање аутора у категорији необјављене поезије,кратке приче и есеја на тему предрађе.

У временском периоду од  1. јула до 20. августа 2016.године, колико је трајао конкурс, пристигао је укупно 63  рада. Од пристиглих радова,  тек 36  у потпуности су одговарале условима конкурса и жири је приступио разматрању њихове вредности.Остали  нажалост,најчешће због радова који нису одговарали  задатој теми морали су  бити одбачени и нису могли узети у обзир вредновања жирија.

Према пропозицијама и након више кругова гласања, жири у саставу Миљан Ристић (председник), Радојка Плавшић (члан) и Саша Скалушевић Скала (члан)  је свој избор сузио на четири аутора који су испунили услове конкурса и који ће бити објављени у првом наредном, броју часописа за књижевност,уметност и културу „Буктиња“ који ће се појавити пред читаоцима у 2017.години.

У избор за објављивање  са темом предграђе  ушли су следећи радови :

  1. категорија поезија: „De Arte Poetica“,шифра „Скордиск“(Животије Поповић Поп, Скорица)

категорија поезија: „Леопард из Катмандуа“,шифра „Лето је у граду“(Зоран Илић, Београд)

  1. категорија кратка прича: „Андрос,Фобос и њихови безимењаци из предграђа“,шифра „Patricia Rose“(Маријана Чанак, Сремска Каменица)
  1. категорија есеј: „Предграђа“,шифра, „Антиквар“(Алекса Дамњановић, Неготин)

Ове године на конкурсу „Песничке руковети“учествовали су етаблирани аутори али и они чије се дело тек гради и ствара у особени израз и поетику. Изабрани аутори су у потпуности одговорили на задату тему,исписујући у својим делима актуелну свакодневницу,немирног света   која се одиграва у предграђима на различитим меридијанима.

Жири је одлучио да у категорији поезије,буду уврштена два аутора јер оба подједнако заслужују да буду штампани у часопису „Буктиња“.

Изабрани аутори ће добити своје ауторске примерке часописа за књижевност,уметност и културу „Буктиња“.

Крајински књижевни клуб се захваљује свима који су учествовали на конкурсу.

У Неготину

  1. 10.2016.године.

Slične vesti