Dubravki Ugrešić nagrada James Tiptree Jr.

Filed under: Hrvatska,promocije,region,vesti |

Dubravka Ugrešić dobitnica je nagrade James Tiptree Jr. za 2010. godinu, čime je postala prva hrvatska autorica nagrađena tom nagradom za fantastiku. Žiri je bio impresioniran pripovjedačkom snagom i stilom Ugrešićkinog romana ‘Baba Jaga je snijela jaje’. To je prva svjetska nagrada za fantastiku za neko djelo hrvatskog pisca u povijesti, piše magazin Ubiq.

Nagrada James Tiptree Jr. imenovana je po pseudonimu spisateljice SF-a Alice Bradley Sheldon (1915-1987), a dodjeljuje se za SF djelo koje proširuje koncepciju roda. Nagradu je početkom 90-ih utemeljila skupina feminističkih spisateljica SF-a.

Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po ‘Novoj ruskoj prozi’ (1980) te ‘Pojmovniku ruske avangarde’ (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima.

Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima ‘Štefica Cvek u raljama života’ i ‘Forsiranje romana reke’. Objavljuje zapažene romane (‘Muzej bezuvjetne predaje’, ‘Ministarstvo boli’) i zbirke ogleda (‘Američki fikcionar’, ‘Kultura laži’, ‘Zabranjeno čitanje’, ‘Nikog nema doma’, ‘Napad na minibar’).

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*