22.2 C
Belgrade
04/06/2023
Hrvatska promocije region vesti

Dubravki Ugrešić nagrada James Tiptree Jr.

Dubravka Ugrešić dobitnica je nagrade James Tiptree Jr. za 2010. godinu, čime je postala prva hrvatska autorica nagrađena tom nagradom za fantastiku. Žiri je bio impresioniran pripovjedačkom snagom i stilom Ugrešićkinog romana ‘Baba Jaga je snijela jaje’. To je prva svjetska nagrada za fantastiku za neko djelo hrvatskog pisca u povijesti, piše magazin Ubiq.

Nagrada James Tiptree Jr. imenovana je po pseudonimu spisateljice SF-a Alice Bradley Sheldon (1915-1987), a dodjeljuje se za SF djelo koje proširuje koncepciju roda. Nagradu je početkom 90-ih utemeljila skupina feminističkih spisateljica SF-a.

Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po ‘Novoj ruskoj prozi’ (1980) te ‘Pojmovniku ruske avangarde’ (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima.

Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima ‘Štefica Cvek u raljama života’ i ‘Forsiranje romana reke’. Objavljuje zapažene romane (‘Muzej bezuvjetne predaje’, ‘Ministarstvo boli’) i zbirke ogleda (‘Američki fikcionar’, ‘Kultura laži’, ‘Zabranjeno čitanje’, ‘Nikog nema doma’, ‘Napad na minibar’).

 

 

Slične vesti