2.9 C
Belgrade
01/02/2023
promocije sajam knjiga 2012 Srbija vesti

DRUŽENJE NA 57. BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA

Druženje sa piscima (Miljenko Jergović, Ante Tomić, Ivančica Đerić, B. Blagojević, Goran Vojnović, Marko Vidojković) na štandu IK Rende (HALA 1) planirano je u četvrtak 25.10. i petak 26.10.2012.

Promocija knjige “Revolucionar” održaće se u subotu 27.10.2012. u 15 časova na štandu Republike Srpske (HALA 2A). Pored autora, o knjizi će govoriti Vesna Kapor.

BEOGRAD – Izdavačka kuća “Rende” skrenula je na sebe pažnju dosledno nastavljajući, već 12 godina, isti izdavački koncept – da objavljuje knjige savremenih autora sa ex-Yu teritorije i da svaki naslov bude događaj na srpskoj kulturnoj sceni.

Kako je Tanjugu rekla direktorka i glavna urednica kuće “Rende” Slađana Novaković, ove godine će na beogradskom Sajmu, pored novih desetak naslova, posetiocima predstaviti uživo “svoje” pisce: Miljenka Jergovića, Antu Tomića, Gorana Vojnovića, Ivančicu Đeric, Berislava Blagojevica i Marka Vidojkovića.

Miljenko Jergović, ovoga puta, ne stiže sa novim romanom već zbirkom priča, “Mačka, čovjek, pas”. “Đina, Luks, Žana, Nero, Bajka, Duša, Marko, Džavaharlal, Mehmed, Golem, Cicko, Reks, Šajka, Žorž, Cezar, Čarli, Guadalupe, Gavra, Alisa, Eliot, Aleksej, Kora, Kiti i mnogi drugi su istinski junaci ovog ciklusa priča o psima i mačkama” kaže Novakovićeva. Ona je objasnila da autor “kroz sudbine životinja i odnosa ljudi prema njima, od ubistva Ferdinanda do poslednjih ratova, pratio životne priče njihovih vlasnika, ljudske uspomene, radosti i žalosti, u dobrim i lošim vremenima jer ljubav životinje je lek u bolesti, uteha u starosti, nada u samoći”. “Istovremeno, lepe i nežne ali tužne i potresne, ovo su priče o psima i mačkama ali zapravo o ljudima jer je u njihovom središtu čovek i njegova sudbina” ističe urednica.

Roman “Jugoslavija moja dežela” slovenačkog autora Gorana Vojnovića, prema rečima Novakovićeve, “demitologizuje Balkan i Jugoslaviju i omogućava novim generacijama jedan širi i neposredniji pogled na ono što se dešavalo u ratovima devedesetih godina prošlog veka na ovim prostorima”.

Glavni junak i narator je 30-godišnji Vladan Borojević, dete iz mešovitog srpsko-slovenačkog braka, koji istraživanjem preko interneta, saznaje da je njegov otac, oficir bivše JNA Nedeljko, živ, da nije mrtav kao što mu je pre 17 godina rekla majka, već da je u bekstvu, optužen za ratni zločin zbog masakra nedužnih civila u jednom slavonskom selu, na početku rata u bivšoj Jugoslaviji. Saznanje o živom ocu pokreće ga na putovanje kroz prostore bivše Jugoslavije, u potragu za ocem, tokom koje saznaje istinu o raspadu svoje porodice, istinu o tome kako se i zašto srušio svet u kome je nekada živeo i, konačno, dospeva do istine o samom sebi u pokušaju da ponovo izgradi sopstveni identitet.

“Rende” je objavio i zbirku priča Berislava Blagojevića “Revolucionar” za koju njena urednica tvrdi da “vraća nadu u opstanak i budućnost kratke prozne forme jer je neodoljiva, velikodušna, istovremeno vedra i surova, duhovita, ponekad apsurdna i pogađa pravo u srce”. “Jezički bogate, vešto napisane i što je najvažnije čitljive, ove priče se bave običnim ljudima i tzv. večnim temama, ljubavlju, slobodom, ali i nemogućnošću da se ta sloboda ili ljubav ostvare, odlikuje ih blagi humor, svestan ironijski otklon, ponekad ljuta satira i utisak gorčine u ustima”, ocenila je Novakovićeva.

Ovaj izdavač ne beži ni od objavljivanja poezije jer knjiga “Bez rupe za odvod” je zbirka pesama Milete Mijatovića koje su politički, socijalno i društveno angažovane, savremene i aktuelne. Novakovićeva je prepoznala da su “one intenzivne, iskrene i bučne, ali one nisu pobuna, jer je pobuna prošla, one su stanje postbunta, stanje u kome je sve jasno i koje se više ne može promeniti, ali one skreću pažnju, opominju”.

Književnica iz BiH, koju je rat oduvao do Kanade i koju je “Rende” predstavilo srpskim čitaocima kao pesnikinju, Ivančica Đerić, sada je autorka romana “Nesreća i stvarne potrebe”. Novakovićeva je roman opisala kao “knjigu koja se čita u jednom dahu, slojevitu, duhovitu i na trenutke surovu, koja govori o tankoj liniji između života i stripa, Balkana i neoliberalnog Zapada, nesreće i stvarnih potreba a sve kroz sudbinu mlade jugoslovenske crtačice stripa, Une čiju je karijeru zaustavio rat devedesetih”.

Protagonisti priča Borivoja Gerzića, iz knjige “Jedan život kakav jeste” su vozovi, komšije, policajci, prostitutke, dede, babe, Paulina i Roki, Burta, usamljenici, bolesnici, zatvorski čuvari, seks, Kuba, Dorćol, Beč, Valjevo, slike iz Amerike, srpski Jozef K.., kaže Novakovićeva o još jednom naslovu koji “Rende” donosi na Sajam.

Kultni pisac srpske omladine, Marko Vidojković, autor je romana “Diler i smrt” za koju urednica kuće “Rende” tvrdi da je njegovo najzrelije delo. Junak romana “Kandže” je danas diler kokaina i marihuane, povremeni pljačkaš i razbojnik, a radnja romana “Diler i smrt” se odigrava tokom sedam dana, od subote do subote, a svaki dan je ispunjen neočekivanim i neverovatnim događajima koji su, na ovaj ili onaj način, povezani sa glavnim junakom.

Uz pisce iz bivših jugoslovenskih republika “Rende” objavljuje i odabranu prevedenu prozu koja nije na bestseler listama ali je obavezno štivo za čitaoce visoke literature kao što je delo nobelovke Elfride Jelinek “Zimsko putovanje”.

Ime Vilijama S. Barouza nije nepoznato srpskim čitaocima, baš zahvaljujući “Rendeu” koji je sada štampao njegov orman “Queer”. “Queer” je, konstatovala je Novakovićeva ” istinita priča o Barouzovom putovanju od kafanskog kozera/provokatora i otkačenog pripovedača, do jednog od najuticajnijih (i po knjižarama i bibliotekama najkradenijih) pisaca 20. veka”.

Kim Munzo je katalonski autor koga “Rende” predstavlja srpskim čitaocima preko knjige priča “Uzrok svega” koje su “male banalne priče o protivrečnim karakterima, istovremeno i realistične i fantastične, prožete ironijom, na trenutke bizarne i morbidne, ali pune humora”.

(Izvor: Međunarodni radio Srbija)

Slične vesti