17.1 C
Belgrade
08/06/2023
rezultati konkursa Srbija

Drama Staše Bajac pobedila na konkursu ASSITEJ-a

assitejDrugi konkurs ASSITEJ-a za originalni dramski tekst za decu i mlade istraživao je temu tabua, a za najbolju dramu proglašena je Rekonstrukcija autorke Staše BajacDrama „Rekonstrukcija“ pokreće važna pitanja o seksualnom identitetu, diskriminaciji, potrebi za pripadanjem, kao i o nemoći i neefikasnosti institucija.

Na konkurs, koji je trajao od decembra 2013. do marta 2014. godine, pristigla su ukupno 62 teksta na temu tabua, namenjena ciljnoj grupi mladih između 13 i 17 godina. Žiri u sastavu: Marija Karaklajić, dramska spisateljica, Đurđa Tešić, rediteljka, i Damjan Kecojević, glumac i član Izvršnog odbora ASSITEJ-a, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada koja obuhvata novčani iznos od 200.000 dinara (bruto), prevođenje na engleski, objavljivanje u štampanom i elektronskom formatu na srpskom i engleskom jeziku i priređivanje scenskog čitanja, dodeli drami „Rekonstrukcija“ Staše Bajac.

Prema rečima žirija, Staša Bajac uverljivo i sugestivno prikazuje svet adolescenata u društvu duboko uzdrmanih moralnih vrednosti, ali njena kritika nije didaktička, već odlično korespondira s mladim ljudima kojima se obraća. Autorka suptilno analizira psihološka stanja svojih junaka, njihovu rastrzanost između potrebe za očuvanjem ličnog integriteta i želje da se uklope u sredinu koja otvoreno demonstrira homofobiju i neprijateljstvo prema drugom i drugačijem.

Drame prispele na ovogodišnji konkurs ASSITEJ-a obrađuju širok dijapazon tema: disfunkcionalne porodične odnose, probleme koje mladi u školi imaju s vršnjacima ili profesorima, otuđenje kao rezultat komunikacije isključivo preko Fejsbuka i interneta, diskriminaciju Roma, narkomaniju, anoreksiju. Sudeći po dramama, jedan od najvećih tabua među današnjim adolescentima jeste otvorenost u međuljudskim odnosima i iskreno ispoljavanje emocija, kako prema vršnjacima suprotnog ili istog pola, tako i prema najbližim članovima porodice. Pored „Rekonstrukcije“, žiri je izdvojio još četiri drame koje su ušle u najuži izbor za nagradu, i koje preporučuje za scensko izvođenje: „Kao nikad niko“ Ilije Gajice, „Jednačina s više nepoznatih“ Dunje Petrović, „Crni zna šta je red“ Marine Milivojević Mađarev i „Zvezdarski vitez“ Marijane Aracki.

 

http://assitejsrbija.org.rs/

Slične vesti