21 C
Belgrade
08/06/2023
izložbe region vesti vizuelne umetnosti

Dragi Nedelčevski: Life in a Box – Život u kutiji

liab-press-03_prijedlog_04 copyDragi Nedelčevski

Life in a Box Život u kutiji

2008/2009.

Serija crno-bijelih fotografija

30×45 cm

Makedonski centar za fotografiju, Skoplje, 2009.

Dragi Nedelčevski rođen je 1958. godine u Tetovu, Makedonija, gdje i danas živi i radi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Skoplju 1983. godine.

Fotografijom se bavi od 1978. godine i jedan je od osnivača foto-kino kluba “ČKRAP” u Tetovu.

Autor je nekoliko samostalnih izložbi u Makedoniji i Srbiji, a učestvovao je i u mnogobrojnim grupnim izložbama u Makedoniji i inostranstvu. Nekoliko puta je nagrađivan za svoj rad, a njegove fotografije objavljivane su u nekoliko časopisa i kataloga.

www.lifeinabox.info

http://chkrap.blogspot.com/

Projektom ŽIVOT U KUTIJI, koji predstavlja svojevrsni fotografski esej, Dragi Nedelčevski u znatnoj mjeri odražava trenutno stanje na umjetničkoj i fotografskoj sceni. Ovaj projekat je rezultat višemjesečnog posmatranja i jedinstvene vizualizacije jedne neobične sredine – porodičnog ambijenta samog autora. Stoga se ovaj projekat može svrstati u kategoriju porodične fotografije iako nije postojala namjera da se od njega napravi porodični album u kojem bi se našli prizori sa porodičnih skupova i dešavanja (praznika, godišnjica, i sl.). Prvenstveno, ovaj projekat je priča o mirnoj rutini egzistencijalnog tkiva jedne porodice, jedna autentična primjena trivijalne “dramaturgije” svakodnevnice i neprekidnog toka malih i trivijalnih stvari koje čine život. Svemu tome se suprotstavlja činjenica da glavnu ulogu u ovoj umjetničkoj i porodičnoj “drami” igra Mane Nedelčevski, autorov sin koji boluje od teškog oblika cerebralne paralize. Autor svoju fotografsku priču o porodičnom ambijentu ne koncipira portretiranjem članova porodice i događaja, već stalnim i beskonačnim bilježenjem fragmentiranih trenutaka iz kosmosa svakodnevnice – pokreta, mirovanja, tuge, bola, sreće, odmora, igre i mnogih drugih stanja. Likovi nisu statični modeli koji poziraju – oni nisu ni svjesni sveprisutnosti gotovo neprimjetnog pogleda fotografskog objektiva.

U ovom fotografskom eseju o postojanju, služeći se tehnikom krupnog plana, fotografska priča se primiče strukturi življenja promatranoj kroz naglašenu i uvećanu dioptriju. Ona probija opnu objektivne, surove stvarnosti i ponire u beskrajne dimenzije svakodnevnice ispunjene beskrajnim, često “bizarnim”, neovlaštenim pričicama o Manetu, njegovoj porodici i kutiji u kojoj se odvija njegov život.

Porodična atmosfera koju stvara ova požrtvovana fotografska priča uglavnom je usredsređena na Maneta. Bez obzira na njegovu istaknutost, u vizualizaciji je ovog žanra prisutan i nimalo zanemarljiv i krug porodice i posebno prilagođene prostorije u kojima Mane živi. Dominantni koncept ove fotografske priče sačinjen je od nekoliko malih, “mikroskopskih” priča koje zajedno obrazuju atmosferu i isijavaju jedinstvenu udobnost doma. Tako ambijent koji oslikava ova foto-priča nije klaustrofobičan prostor u kojem su potisnute frustracije, već toplo gnijezdo u kojem se odolijeva egzistencijalnom nemiru i neizbježnoj sudbini.

 Tvorac ovog fotografskog eseja uranja do samog dna drame opasnog postojanja, mireći se sa neophodnošću saživljavanja sa onim što se uglavnom smatra neprihvatljivim. Pričajući ovu foto-priču, on svjedoči o bici sa životom koja je prebrođena, uzdignuta na pijedestal i koja slavi radost življenja.

 Isječci preuzeti iz izložbenog kataloga. Tekst napisao Valentino Dimitrovski.

___________________________________________________________________________

Izložba fotografija “Life in a Box (Život u kutiji)’’ autora Dragi Nedelčevski će biti predstavljena u sarajevskoj galeriji BlackBOX, 10.04.2013, srijeda u 20h.
Biće otvorena do 16.04.2013. i može se pogledati svakim radnim danom od 10-14 (pauza) 15-18h i subota od 10-14h.
Ulaz je slobodan.
Galerija BlackBOX se nalazi na adresi Vrazova br. 5
Ovim putem vas pozivamo na otvorenje.
Dobro nam došli.

Slične vesti