4.7 C
Belgrade
27/11/2022
nagrađeni radovi

Dragan Bunović: Krizozublje (Zlatna kaciga 2010 – prva nagrada)

Mudra umnjačko-državnička mera – da gradjani o svom trošku popravljaju i vade zube, kao i da (sačuvaj bože) plaćaju proteze, kako parcijalne tako i totalne, za tili čas je stvorila nesagledivne pozitivne posledice. Preko noći se spontano formirao pokret bezublja. Postali smo svetska velesila po broju krezubih, jedini koji imamo više stanovnika nego zuba, i po glavi a i u glavi. Bio je to mali griz za vladu, a velik za jednozublje. Na krezuboj političkoj scene nastupile su i značajne dentističko-demokratske promene.

Najuticajnija i najpopularnija stranka postao je Pokret DB (demokratija bezubih), dok je druga po uticaju bila Partija jednozublja. Ove dve stranke su sa lakoćom, uz krezubi osmeh, obezbedile većinu i formirale vladu. Ministar zdravlja je bio iz Partije jednozublja, normalno, jer je imao samo jedan zub. Ostali ministri, su zbog koalicionih ustupaka, imali dva, tri ili čak četiri zuba. Tako je ministar finansija imao po koji sekutić, ekonomije kutnjak, policije očnjak, omladine još uvek dva mlečna zubića, a kulture i prosvete klimav umnjak. Ostali resori su bili srazmerno pokriveni po principu – što manje zuba to više fotelja. Šuškalo se da prvi čovek vlade nema koga da uzme na zub.

Došlo je do naglog ekonomskog procvata, u vreme krize, nastalo je opšte prozubljenje. Liberalizovan je uvoz polovnih ekoloških proteza izradjenih po svetskim standardima, bez ikakve carine. Jeste da se njima već grizlo, ali šta mari, znamo i mi da grizemo, ako imamo šta. Dentističke inspekcije su danonoćno dežurale, jer su se na pijacama, na crno, prodavale polovne proteze i to domaće, neekološke, izradjene još u trulom jednodentičkom vremenu pre dolaska demokratije, krize i bezublja.

Bilo je i drugih anomalija iliti karijesa, što je normalno za mlada krezuba društva. Tako su se berberi, uz šišanje, tajno bavili i vadjenjem zuba (bez plaćanja PDV-a), a kovači su prestali da se zamajavaju potkivanjem konja i osvojili su serijsku proizvodnju čeličnih proteza, sa kojima se mogao pregristi i klin u čorbi. U crnim hornika se moglo pročitati kako je, u svadji ko će naslediti dedinu protezu, brat ubio brata, a posle se ispostavilo da je deda imao sve svoje zube. Pojavila se i nova vrsta džeparoša, tzv. zubaroši- dok zineš nestane ti proteza. U novinama su se mogli naći i oglasi – vadim po kućama.

Vlada se držala one narodne – poklonu se u zube ne gleda – što je bilo lako ostvarljivo kada nije bilo ni poklona, ni zuba. Svakodnevno je, neko od ministara, grizom u jagnjetinu otvarao poneki most, što u Gornjoj, što u Donjoj vilici. Najzad nam se posrećilo i u procesima pridruživanja. Na takmičenju za Dentosong osvojili smo prvo mestom sa pesmom: „Opa cupa, cup – četir babe jedan zub“.

Na mitinzima podrške čvrstim merama klimave vlade, oduševljenje bezube narodne mase nisu se dale zavesti jednozubljem, najčešće se mogla videti parola:  Zub za protezu! A čuli su se i povici: Ko sme da nam pogleda u zube! Ministri su, uz krezub osmeh, dočekivali mnogobrojne strane delegacije, čak i svetskih velesila, koje su dolazile da uzmu otisak našeg modela prevazilaženja krize.

O autoru: novinar iz Novog Sada. Piše i satiru. Povremeno i objavljuje pod svojim imenom ili pseudonimom. Osvojio je i po koju nagradu,a zastupljen je desetak knjiga humora i satire i po kojoj antologiji

Slične vesti

1 comment

Retka Zverka 07/12/2010 at 16:45

Sviđa mi se, vrlo duhovito napisano. Verujem da ću usled paradontopatije moći da se približim „eliti“, just in time. :))

Comments are closed.