2.9 C
Belgrade
01/02/2023
Bosna i Hercegovina region vesti

DR. AARON LEVY – ‘IZA NAŠIH NEIZVJESNOSTI’ PREZENTACIJA I RAZGOVOR

leviCentar za savremenu umjetnost (SCCA) u saradnji sa nevladinom organizacijom Public Room organizira prezentaciju Slought fondacije, čiji je izvšni director dr. Aaron Levy, te debatu „Iza naših neizvjesnosti“ u srijedu 26. juna 2013. godine sa početkom u 20h u prostorijama galerije Evergreen (ulica Avdage Šahinagića 6). Događanje je otvorenog tipa te SCCA i Public Room sa zadovoljstvom pozivaju zainteresirane da učestvuju u  razgovoru sa ovim cijenjenim gostom.

 Izlaganje dr. Aarona Levy-a se odnosi na sve aktuelniju temu u svijetu i na našim prostorima, a to je sve veći jaz u javnosti i između institucija i vlasti, te načinima kako umjetnici i kultuni radnici mogu doprinijeti da se ova situacija poboljša.

 “Duboka podjela i nepovjerenje između javnosti i institucija, kapitala i vlasti, je jedno od definirajućih obilježja našeg vremena. Kakvu ulogu imaju umjetnici i kulturna zajednica u olakšavanju ili pogoršavanju, ove krize? Rad Slought fondacije reaguje na krizu te teži prevazići   nesigurnosti i sumnje. Koliko je teško održati dijalog o suživotu, umjetnicima i kustosima, toliko je neophodno da ponovno razmislimo o našim metodama i neprestano širimo ono što je moguće. Unatoč teškom pristupu kapitalu, ovaj senzibilitet za premošćavanje jaza je omogućio Slought fondaciji  i njezinim suradnicima da prežive i napreduju tokom proteklih deset godina”, rekao je Levy u najavi svog dolaska u Sarajevo.

 Dr.  Aaron Levy je izvršni direktor i glavni kurator Slought fondacije, organizacije koja radi sa umjetnicima, zajednicama i institucijama u svijetu, razvijajući kulturne projekte koji podstiču inkluziju, zastupanje i dijeljenje znanja. U Filadelfiji, njegovi trenutni projekti uključuju Mixplace Studio (2012-), model urbane edukacije koja korespondira sa krizom u participaciji lokalne zajednice i političkim zastupništvom, a realizuje se sa PennDesign-om, People’s Emergency Centre (PEC) i mladim istrazivačima gradskih četvrti. Skoriji realizovani projekti u svijetu uključuju Into the Open, zvanično predstavljanje SAD-a na Bijelanu u Veneciji i Perpetual Peace Project, globalna incijativa koja posjećuje Ai Weiweijev projekat iz 2007.godine sa 1001. učesnikom iz Kine.

 Levy je Stručni Predavač na odjelima za Engleski jezik i Historiju umjetnosti i Kulturoloških studija na Univerzitetu u Leeds-u. Njegovo istraživanje slijedi politike sjećanja i nevladinih politika na nacionalnom i međunarodnom nivou. Autor i urednik je preko 20 knjiga i multimedijalnih publikacija, uključujući Cities Without Citizents (2002), Ex Cities od Helene Cixous (2007), Evasions of Power (2011), On the Living History of the Venice Architecture Biennale (2010); Braco Dimitrijevićev Tractatus Post-Historicus (2009); John Cage-ov How to Get Started (2010); te Utterly Precarious: A master class with Carolee Schneemann (2013).

Kontakt:

Public ROOM Sarajevo

Mak Kapetanović

+387 61 550 856

mak@publicroom.eu

Slične vesti