8.4 C
Belgrade
21/03/2023
region rezultati konkursa Srbija

“Dositejevo zlatno pero“ mladim autorima

dositej-obradovicMiloš Živković, Danijel Apro i Helena Himel dobitnici su nagrade “Dositejevo zlatno pero“, koja se dodeljuje za najbolje neobjavljene radove mladih autora, u okviru književnih vrsta koje je Dositej uveo u srpsku književnost – esej, basna, putopis i kratka priča.

Uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Zadužbina “Dositej Obradović“ je ove godine ustanovila nagradu “Dositejevo zlatno pero“.

Na konkur su pristiglu radovi 140 autora, a odluku o laureatima je doneo žiri u sastavu Radomir Putnik, Vojislav Jelić, Marija Bišof, Zoran Bognar i Gordan Maričić.

Prvo mesto pripalo je Milošu Živkoviću za rad „Zagrobni svet u poeziji Miodraga Pavlovića: Čim se Poklopac spusti“.

Kako se navodi u obrazloženju žirija mladi i daroviti Živković prihvatio se nimalo lakog zadatka da analizira višeslojnu poeziju Miodraga Pavlovića, konkretno da piše o pesmi „Čim se poklopac spusti“.

Možda i sam poeta, Živković ume da oseti, ali da i drugima rastumači nijanse u pesničkom tkanju Pavlovićevom. Sažet je pritom, jasan, misaon, prilježnom čitaocu dostupan, navodi žiri.

U Živkoviću već prepoznajemo – i želimo mu od srca da u tome istraje – vrsnog tumača srpske savremene (a možda i one nešto starije) poezije, piše u obrazloženju.

Drugo mesto je prikalao Danijelu Aprou za „Autostoperski vodič kroz Borneo – Božić na ostrvu koje miriše na cimet“.

Danijel Apro, već pisac od renomea, daje u ovom putopisu veoma zanimljivu sliku Indonezije. Darovit je da zapaži detalj, da ispriča malu, a veliku priču: proživljeno, dosanjano, znalački napisano, smatra žiri.

Na trećem mestu je Helena Himel i njen rad „Ma pomaže!“.

Kako se navodi u obrazloženju žirija, u malom dramskom monologu ili lirskoj pesmi autorka podastire reči mlade devojke: to je jedno „sad“ koje će ostati i jedno „sad“ koje će minuti, to je zapis o ostavljanju i ostavljenosti.

Pohvaljeni su Jana Petrović za rad „Zar“ , Branka Selaković Milošević za priče „Vozovi“ i „Hermelinsko krzno“ i Goran Petrović za rad „Veliki sultan na Hristovom grobu“.

Povodom 11. rođendana, Upravni odbor Zadužbine „Dositej Obradović“ doneo je odluku da se zahvali dugogodišnjim prijateljima na uspešnoj saradnji, čiji su rezultat brojne zajedničke aktivnosti – naučni skupovi, okrugli stolovi, umetnički programi, radionice, školska takmičenja, gostovanja, podrška u realizaciji programa…

Priznanja su uručena 24. septembra na svečanosti u Svečanoj sali Skupštine grada. Priznanja će dobitnicima uručiti predsednik Upravnog odbora, Radomir Putnik.

Slične vesti