12.6 C
Belgrade
25/03/2023
festivali Hrvatska region vesti

DORF 2014 – počinje filmski tjedan

dorf-2011Organiziran video live prijenos/Popust od 40% na povratne karte vlakom/Uz projekcije glazbenih dokumentaraca – koncerti, izložba, promocije knjiga/Novost program Film it LouD/Ponovo program DORF:EDIT, namijenjen mlađima

 VINKOVCI – Na ovogodišnjem Festivalu posjetitelje čekaju projekcije glazbenih dokumentaraca raspoređenih u 3 programa, uz iznimno bogat popratni program. Po prvi puta će, zbog Film it LouD projekcija, vinkovački ljubitelji filmova imati festivalski program u trajanju od 7 filmskih dana i noći, na 7 lokacija.

Film kojem je pripala čast da otvori filmski tjedan u Vinkovcima je „Krugovi“ Srdana Golubovića. Uz sjajnu glumačku postavu, scenario i brojne međunarodne nagrade, film „Krugovi“ je poslastica za sve ljubitelje filma u Vinkovcima. Nakon Osijeka i Vukovara, ovim trodnevnim programom završava ciklus 5 filmova u okviru Film it Loud projekta. Osim projekcija filmova, u okviru projekta posjetitelji će u Vinkovcima moći pogledati koncerte sastava Straight Mickey and the Boyz iz Beograda, nastup DJ Marija Kovača, panel raspravu na temu glazbeni dokumentarci i na otvaranju u četvrtak 06.03. u Gradskom kazalištu premijerno pogledati filmove nastale na filmskim radionicama u Novom Sadu i Vinkovcima. Posebno je atraktivna premijera kratkog dokumentarnog filma o vinkovačkoj hip-hop sceni.

Organiziran je video prijenos uživo svečanog otvaranja u Gradskom kazalištu i promocija knjiga u Gradskoj knjižnici, u suradnji sa EBSW Đakovo i Radio klub Vinkovci 9A1CHI.

Višegodišnji festivalski partner HŽ Putnički prijevoz omogućili su za sve goste festivala i ove godine popust od 40% na povratne karte do Vinkovaca u razdoblju 04-10.ožujka.

Za nagradu u regionalnoj konkurenciji drugu godinu se pobrinula Marija Miloševska, mlada umjetnica iz Skopja a kome će pripasti odlučiti će žiri u sastavu Ines Pletikos,filmska i TV redateljica i pobjednica DORF 2014, Damir Čučić, filmski i TV-redatelj te montažer i Petar Protić, selektor na festivalu Cinema City iz Novog Sada.

U programu regionalne konkurencije sudjeluje 10 filmova, a izdvajamo film o Dušana Moraveca „Pravi čovjek za kapitalizam – Damir Avdić“. U međunarodnoj selekciji prikazujemo 7 filmova, a izdvajamo film o kultnom Grantu Hartu (Husker Du, Nova Mob…) „Every Everything – The Music, Life &Times of Grant Hart“ Gormana Becharda iz SAD.

Već drugu godinu, u suradnji sa Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za najbolji scenario glazbenog dokumentarca. O dobitniku nagrade odlučuje žiri u sastavu Igor Tomljanović, Brankica Drašković i Toni Šarić.

Osim projekcija filmova u Kazalištu i Centru znanja, u okviru OFF DORF programa biti će organizirane 4 promocije knjiga: Ante Perković („Rundek, između“), Marko Pogačar („Jugoton gori“), Anđelo Jurkas („Raspelo“) te Velimir Grgić i Marko Mihalinec („Žuti titl“) biti će gosti festivala.

U Galeriji Slavka Kopača skupnom izložbom ARTisFACT predstaviti će se 9 mladih akademski obrazovanih autora i autorica iz Vinkovaca, a otvaranje izložbe koju je izabrao Marko Šošić zakazano je za 06/03 u 19:00 sati. Mladi umjetnici će se predstaviti u različitim medijima na temu filma i glazbe, a izložba će biti otvorena do kraja ožujka.

Poseban gost festivala je Home Theatre Škripzikl, koji će svoj program predstaviti premijerno u Vinkovcima.

 Edukativni program EDIT nastavlja se i brojnim aktivnostima na festivalu DORF 2014. Vinkovačku premijeru doživjeti će i film „Zagonetni dječak“, dječji igrani film Dražena Žarkovića, prema kultnom romanu Ivana Kušana o doživljajima hrabrog i domišljatog Ratka Milića zvanog Koko. Već tradicionalno organizirano je predstavljanje filmskih kolektiva iz Hrvatske i susjednih zemalja, uz nastavak suradnje s Hrvatskim filmskim savezom predstavljanjem nagrađenih radove sa prošlogodišnjih nacionalnih smotri dječjeg videostvaralaštva.

U okviru projekta EDIT:Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH organizirane su strip i filmska radionica za učenike lokalnih osnovnih škola.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2014 i program EDIT organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija, a program EDIT  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, te Zaklada Kultura nova.

Projekt Film it LouD financiran je sredstvima pretpristupnih IPA fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

 

Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici Festivala i na društvenim mrežama.

 

www.filmfestivaldorf.com

Slične vesti