4.5 C
Belgrade
04/02/2023
festivali film Hrvatska region

DORF 2012 – NAJAVA RIJEKA

Festival dokumentarnog rock filma – DORF održava se ove godine u 2 grada: 02.-04.03. u Vinkovcima i 15.-18.03. u Rijeci/Uz projekcije glazbenih dokumentaraca – koncerti, izložbe, promocije knjiga, okrugli stol, radionica dokumentarnog filma, sajam secondhand vinila/

RIJEKA – Šesti festival dokumentarnog rock filma – DORF 2012 održati će se u 2 grada:  od 02. do 04. ožujka 2012. u Vinkovcima, te 15.-18.03. u Rijeci, na više lokacija. Na ovogodišnjem Festivalu u 3 programa biti će prikazan ukupno 41 film,uz nikad bogatiji popratni program.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u atriju Art-kina Croatia festivalski program predstavili su Slobodanka Mišković, voditeljica službe za filmsku djelatnost Grada Rijeke, Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke i Toni Šarić, direktor Festivala DORF. Najveći broj filmova na DORFu do sada biti će podijeljen u Regionalnu, Međunarodnu i Tajna povijest rocka selekciju, a projekcije će se održati u Art-kinu Croatia, Savezu udruga Molekula i Klubu Palach.

Članovi žirija Ante Perković (novinar, književnik, glazbenik), Veljko Popović (autor animiranih filmova, glazbenik) i Gjorgji Janevski (prošlogodišnji pobjednik, DJ na Kanal103 u Skopju)proglasiti će pobjednički film u regionalnoj i međunarodnoj konkurenciji. Ove godine za izradu festivalske nagrade zadužena je Ana Rupenović, studentica kiparstva na riječkoj Akademiji.

Od 10 filmova iz regionalne konkurencije izdvajamo film „Viljuška puna ljubavi“ Aleksandre Milenković i Milice Jovčić iz Beograda o mladim srpskim bendovima Repetitor, Goribor, Stuttgart Online i dr. Vjerujemo da će veliko zanimanje izazvati „Prašina svakodnevnog života“ Danila Lole Ilića iz Pule, o lokalnoj sceni i problemima koje rješavaju svakodnevno.

Od 14 filmova iz međunarodne konkurencije svakako veliku pozornost privlači sjajan film Nicole Roberts, u produkciji BBC Arene, „Another green world“ o velikom Brianu Enou. Autorica će biti gošća festivala. Poslastica za sve ljubitelje elektroničke glazbe je film o turneji Paul Kalkbrennera „Live documentary 2010“, u režiji Maxa Penzela, suradnika iz Berlin Calling dana. Na otvorenju, 15.03. biti će prikazan islandski film „Backyard“, Arnija Svenssona, inače veliki prošlogodišnji festivalski hit i sjajan presjek izuzetno zanimljive islandske indie pop scene (FM Belfast, Mum, Retro Stefsson…).

 U programu Tajna povijest rocka veliki hit je remek-djelo švedskog autorskog tandema Ola Simonsson i Johannes Stjarne Nilsson „Sound of noise“. Film o anarhističkoj skupini bubnjara i glazbenika koji odluče napraviti koncert gdje će im instrument biti cijeli grad spada u ponajbolje suvremene filmove. Film prikazujemo na zatvaranju festivala.

U ovoj prilici ističemo i projekciju filma „Frank Zappa: Phase II – The Big Note“ slavnog nizozemskog autora Franka Scheffera, o veličini autorskog talenta briljantnog Franka Zappe.

U off-dorf programu najavljujemo izložbu filigranskog nakita, izložbu fotografija, promocije 3 knjige, nastup tandema Predrag Lucić/Boris Dežulović, sajam secondhand vinila, radionicu dokumentarnog filma koju će na temu istarska ljestvica voditi veliki francuski redatelj Vincent Moon, te koncert grupe Goribor i nastup austrijskog DJ Stefana Skorupe.

 U slijedećem press releaseu detaljnije ćemo obavijestiti o pojedinostima iz off-dorf programa.

 Vinkovačko izdanje ovogodišnjeg festivala obilježeno je DORF CROSSOVERS i EDIT programom. Udruga ljubitelja filma RARE prošle godine je započela realiziranje projekta Crossovers, financiranog sredstvima EU iz IPA programa Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija, uz partnera Otvoreni univerzitet Subotica.

U Vinkovcima će drugu godinu zaredom biti održan i zanimljiv program DORF:EDIT namijenjen učenicima osnovnih škola.

 Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2012 organizira Udruga ljubitelja filma ‘Rare’ iz Vinkovaca.

Festival podržavaju Grad Vinkovci, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Crossovers program financiran je sredstvima EU, iz pretpristupnih fondova Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija.

 Više detalja o kompletnom rasporedu projekcija i popratnih događanja te ostalim pojedinostima potražite na službenoj stranici Festivala i pratite vijesti na Facebooku i Twitteru.

 www.dorf-vk.com

POPIS FILMOVA

REGIONALNA KONKURENCIJA

      MUZIKA SA JASIBARE

      PRAŠINA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

      BRUCOŠIJADA FERA PONOVNO U KOTLOVNICI

      FANZINI S MARSA

      BLUES ZAPISI MEMPHISA

      V LETU HIP HOPA

      VILJUŠKA PUNA LJUBAVI

      BRDA, 21000, SPLIT

      TIST’ DAN V TEDNU

      KOZA OZDRAVELA BO

 

MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

BRIAN ENO – ANOTHER GREEN WORLD

SECONDHAND SURESHOTS

COLOR ME OBSESSED

BACKYARD

MALUK-GOLYAM

SPEAKING IN CODE

SEARCH AND DESTROY: IGGY POP&THE STOOGES’ RAW POWER

EL MEDICO: THE CUBATON STORY

TEEN A GO GO: A LITTLE FILM ABOUT ROCK AND ROLL HISTORY

IN SEARCH OF SOUND

PAUL KALKBRENNER – A LIVE DOCUMENTARY 2010

A LEISURE SOCIETY OF SEVERE PREPONDERENCE

     VINYL (Tales from Vienna Underground)

      (ON THE QUEST FOR) BEOGRAD UNDERGROUND

 

IZVAN KONKURENCIJE – TAJNA POVIJEST ROCKA

SOUND OF NOISE

WHEN I SOLD MY SOUL TO THE MACHINE

ENTER THE DEMON DRUMMER

ŠTO JE MENI BALKAN – KINO EUROPA

U ETERU

KUĆA

ZGAGA FESTIVAL 1996

VINCENT MOON SHORTS – AFRICA SELECTION

CROSSOVERS

FRANK ZAPPA: PHASE II – THE BIG NOTE

RADICAL ACT

LANCE BANGS – VIDEOS SELECTION

Slične vesti