-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
Crna Gora zemlja

Dodijeljene nagrade 7. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

Podgorica – Najbolji izdavač 7. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga je beogradska izdavačka kuća Arhipelag. Među laureatima u osam kategorija su još Nova knjigaCIDOktoih i Pobjeda iz Podgorice, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, beogradski Štampar MakarijeClio i Leo-commercePrometej iz Novog Sada, hrvatska Naklada MA-TE i Ministarstvo kulture Irana, a specijalnu nagradu dobio je i Fakultet likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju pripala je Arhipelagu, uz obrazloženje žirija da je riječ o „aktivnom kulturnom i izdavačkom projektu zasnovan na visokim kriterijumima u izboru knjiga, standardima profesionalnog izdavaštva“.

– Arhipelag objavljuje knjige iz vrhunske savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije, filozofije, psihologije i leksikografije.

„Ivo Andrić: Sabrana djela u dvadeset tomova“ koju su izdali Nova knjiga iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda, je izdavački poduhvat godine. No, kako je Nova knjiga suorganizator sajma, žiri je odlučio da nagradu dodijeli Prometeju iz Novog Sada za Srpsko-romski rečnik, koji je sastavio pravnik, novinar i publicista Bajram Haliti.

Nagradu za najbolju ediciju podijelile su dvije izdavačke kuće. Riječ je o ediciji Sinteze podgoričkog CID-a, koji predstavlja reprezentativan izbor djela istoričara, filozofa i sociologa, kao što su Samjuel Hantington, Fernand Brodel, Alen Turen, Peter Sloterdijk i Pitirin Sorokin. Drugi dobitnik je beogradski Clio za ediciju Multimedija, posvećenu temama o društvenoj ulozi, o načinu djelovanja i organizaciji masovnih medija.

Dvije edicije beogradskog izdavača Leo-commerce: Trodimenzionalne knjige i Pčelica namijenjene najmlađim čitaocima, dobitnici su nagrade za unaprjeđenje dječijeg izdavaštva.

Najbolje opremljeno umjetničko izdanje je monografija „Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori“, autora Tatjane Pejović i dr Aleksandra Čilikova, koju su zajednički objavili Oktoih iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda. Likovno i tehnički izdanje je opremio urednik mr Lazar Pejović, dok je njen dizajn osmislila mr Ana Matić.

Hrvatska Naklada MA-TE je za “Gospodarsku misao” marketinga tehnologija, koja već dugi niz godina postavlja svjetske standarde na ovdašnjem tržištu literature iz područja ekonomije, marketinga, menadžmenta, finansija, zavrijedila je naslov najbolje opremljene edicije.

„Persepolis“ Ministarstva kulture Irana i Pobjedina monografija „Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“ autora Radojice – Raša Pavićevića su najbolje opremljene knjige sajma. Riječ je o jednom naslovu koji, praktično, predstavlja restauraciju i rekonstrukciju drevne persijske civilizacije, i monografiji koja čitaocima omogućava potpuno sagledavanje velikog fortifikacijskog sistema koji je u dugom nizu godina postojao na prostoru Crne Gore, razvijao se i funkcionisao.

Štand Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ je s razlogom proglašen najboljim, jer je na njemu  je iz svoje bogate i raznovrsne kolekcije za izložbu odabrala 50 reprezentativnih primjeraka starih i rijetkih publikacija.

Među eksponatima izdvajaju se bibliofilska izdanja inkunabula – knjiga štampanih do 1500. godine u Crnojevića štampariji, postinkunabula – knjiga štampanih u XVI vijeku, te starih i rijetkih knjiga i periodike. Među njima ističu se Oktoih prvoglasnik, Psaltir s posljedovanjem i Molitvenik, ali i prvi naslovi crnogorske štampe – Crnogorac, Glas Crnogorca i časopis Crnogorka.

Poseban doprinos ovom Sajmu dao je Fakultet likovnih umjetnosti UniverzitetaCrne Gore koji je svojom grafičkom radionicom I postavkom izložbe profesora Akademije unio jednu novu dopunsku umjetničku dimenziju kojom je obogaćena dominanta prisutnost umjetnosti riječi na ovom Sajmu.

Izvor: Analitika.me

Slične vesti