0.5 C
Belgrade
28/01/2023
pozorište rezultati konkursa Srbija

Dodeljene nagrade ASSITEJ Srbija

Na prvom konkursu srpske sekcije Medjunarodnog udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade (ASSITEJ) za originalni dramski tekst na srpskom jeziku nagrađen je autor Arsen Ćosić za komad „Mrak i ja“.

Ta drama biće premijerno izvedena u profesionalnoj produkciji u Malom pozorištu „Duško Radović“ naredne sezone. Nagrada je, uz novčani deo i prevod na engleski jezik i objavljivanje na sajtu ASSITEJ Srbije i sajtu interncionalne mreže Write local play global, saopštilo je ovo udruženje.

Žiri je radio u sastavu glumica i predsednica Izvršnog odbora ASSITEJ Srbija Diana Kržanić Tepavac, dramaturškinja Vesna Stanišić i reditelj Nikola Zavišić.

Na konkurs je stiglo 57 dramskih tekstova, pod šiframa, a procenjivane su umetnička vrednost, inovativnost na planu forme, relevantnost tema i univerzalne vrednosti u korespodenciji sa mladim gledaocem.

Pored nagrađenog, istaknuti su komad „PLŽ – Posao, lova, žene“ Aleksandra Novakovića, kao i još sedam drama koje imaju dobre potencijale za neke druge programe koje ASSITEJ Srbija planira da organizuje. To su tekstovi Slobodana Filipovića, Zorana Božovića, Bojana Vorkapića, Sare Radojković, Gorana Balančevića, Marine Janković i Rastislava Durmana.

Žiri je ocenio da je „Mrak i ja“ suptilno napisana drama za uzrast od sedam do deset godina, da ima ozbiljan pristup materijalu koji obradjuje i uz puno poštovanje emotivnih i mentalnih potencijala publike ne beži od onog što je traumatično i suštinski važno za dete.

Nagrađeni tekst govori fino iznijansiranim tonom, punim topline i humora iz ugla deteta, a ne odraslog čoveka. Mrak je metafora rešavanja životnih pitanja, a zahvaljujući spretno vodjenoj nelinearnoj priči pobedom straha drama postiže zasluženu kulminaciju i predstavlja istinsko ohrabrenje publici kojoj se obraća.

Slične vesti