2.9 C
Belgrade
01/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Dodeljena nagrada Isidora Sekulić

zaneta djukicKnjiževna istoričarka i jedan od najboljih poznavalaca života i dela Ive Andrića Žaneta Đukić Perišić dobitnica je nagrade „Isidora Sekulić“ za 2012. godinu za studiju „Pisac i priča. Stvaralacka biografija Ive Andrića“, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Žiri za dodelu nagrade „Isidora Sekulić“, u sastavu Marko Nedić, predsednik, i čalnovi Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov, ovu odluku su doneli jednoglasno, nakon detaljnog razmatranja prošlogodišnje produkcije savremenih srpskih pisaca u svim žanrovima koje je negovala Isidora Sekulić.

U obrazloženju žirija se ističe da je u studiji „Pisac i priča“, Žaneta Đukić Perišić na izuzetno uspešan kritičko-metodološki način prišla tumačenju književnog dela velikog srpskog pisca.

„Koristeći podatke iz Andrićeve biografije i iz društvene i kulturne atmosfere u kojoj je on živeo, ona je veoma slikovito, uz niz novih istraživackih otkrića, pokazala pomoću kojih stvaralačkih sredstava su se realni životni podaci u imaginativnom tekstu jednog izuzetnog umetnika kakav je bio Andrić neminovno preobražavali u estetske činjenice prvog reda“, navodi se u saopštenju žirija.

U studiji, pored ključnih poetickih konstanti Andrićevog dela, tematskih, stilskih i semantičkih, paralelno analizirane su i intelektualne, društveno-političke i kulturološke prilike gotovo celog dramatičnog 20. veka, koji je odlučujuće delovao na Andrićev život i na njegovu ličnost.

„Posledice tog doživljaja, koje su veoma sugestivno, iako posredno, projektovane na stranice njegovog dela, oživljene su u ovoj studiji izuzetno zanimljivim kritičkim rukopisom“, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da će „Pisac i priča“ Žanete Đukić Perišić sigurno biti jedna od ključnih referentnih kritičkih studija za sve buduće proučavaoce Andrićevog književnog dela.

Slične vesti