4.3 C
Belgrade
27/11/2022
region

Dobrosav Turović: ,,Zebljive zore’’, Udruženje pisaca – Leskovac 2011.

Dobrosav Turović: istoričar, publicista i pesnik iz LeskovcaLESKOVAC – Najnovija knjiga Dobrosava Turovića ,,Zebljive zore’’ uspešan je pokušaj poznatog istoričara, pisca i publiciste da se iskaže i kao pesnik – rečeno je na promociji u leskovačkom Narodnom muzeju, a vrlo visoku ocenu iskazao je i recenzent Milisav Krsmanović, književnik iz Beograda o zbirci koja se pojavila u izdanju Udruženja pisaca opštine Leskovca, čiji je Turović član od samog osnivanja.
Malo je ljudi u Leskovcu, ,,srpskom Mančesteru’’, gradu sevdaha i dobrih ljudi, kao što je Dobrosav Turović, istoričar, publicista, novinar, pesnik i boem. U Narodnom muzeju u Leskovcu obeležio je 75. godišnjica života i pola veka njegovog stvaralaštva.
-Pisaću dok imam dovoljno snage, jer je, uz druženje sa prijateljima, to smisao moga življenja! – kaže uvek raspoložni Dobrosav Turović, omiljeni sagovornik u svakom društvu u gradu na obalama Veternice.
O Turoviću kao istoričaru, autora 23 knjige, 40 stručnih radova i 350 novinskih članaka, feljtona, priča, zapisa i pesama, govorili su poznati istoričari Hranislav Rakić, prof. dr Živan Stojković i Nikola Ilića, Verica Batorović-Božović, predsednica Udruženja pisaca opštine Leskovac.
Turović je rođen 1935. godine u Gajtanu, podno Radan planine, u opštini Medveđa. Osnovno obrazovanje i vaspitanje stekao je u zavičaju, Predejanu i Leskovcu, gde je završio gimnaziju, a diplomirao je na Filozofsko-istorijskom fakultetu u Skoplju.
Stvaralaštvom se bavi još od rane mladosti, kao gimnazijalac, a dobitnik je uglednih književnih nagrada. Između ostalih, uručena mu je prva nagrada iz Fondacije ,,Dragojlo Dudić’’, nagrada ,,Filip Višnjić’’, zlatna značka KPZ i dodeljene su dve Oktobarske nagrade Leskovca i Orden rada sa zlatnim vencem.
Danilo Kocić

Slične vesti