-3.5 C
Belgrade
08/02/2023
festivali region Srbija

Dobro došli na VI MikroFAF

6.MikroFAF. ProgramPozivamo vas da šesti put podržimo amatersku filmsku scenu i oživimo Mikropolis – grad koji je otvoren za sve učesnike, ljubitelje filma, slučajne prolaznike, tragaoce, zalutale goste…

Takmičarski program će se održati 2. i 3. oktobra od 19:00h do 22:30h u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Nakon projekcija, festival se nastavlja u klubu „Petak” (Lomina14).

U ovom izdanju MikroFAF-a 43 filma (program možete naći u prilogu) će se takmičiti u tri kategorije:

  1. Mikropolis nagrada za najbolji kratki URADI SAM film, bez tematskog ograničenja. Nagrada je namenjena filmovima nastalim bez budžeta, bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i korišćenjem sopstvenih sredstava.
  1. Mikropolis nagrada za najbolji nezavisni kratki film – koji ne odgovara uradi sam kriterijumima, na kojem su angažovani profesionalni filmski radnici, a obezbeđena su sredstva iz raznih izvora osim autorovih.
  1. Beyond fragments nagrada – namenjena najboljem angažovanom filmu koji se, u najširem smislu, bavi mnogobrojnim alternativnim stavovima, idejama, pokretima i praksama koje bi mogle da doprinesu stvaranju pravičnijeg društva. Od novih alata za alternativne ekonomije, pitanja mobilnosti i migracija, novih formi politika, do pitanja javnog dobra…

Naš žiri, tradicionalno, čine svestrane, strastvene i stručne osobe:

6.MikroFAF. Program2Sofija Živković

Novinar Danasa, književni kritičar i dipl. filolog. Objavila mnoštvo tekstova u književnoj periodici. Autor knjige „Sobe” (Prva knjiga, Matica srpska), koautor publikacije „Mapa Savamale 1914”. Dva njena nova rukopisa ušla su u izdavački plan za iduću godinu. Bila u najužem izboru za NIN-ovu književnu stipendiju za roman. Član NUNS-a i radne grupe Balkanskog književnog društva. Amator starine i gradske kulture.

 

Dušan i Dušan

Dušan Šaponja i Dušan Čavić su od 1994. novinari i autori radio i TV emisija. Emisije TV serijala „Ciklotron” i „Marka Žvaka” emitovane na TV B92 su više puta nagrađivane u zemlji i inostranstvu. Godine 2008. njihov film „PRC” proglašen je za najbolji kratki film na festivalu dokumentarnog filma Kratkofil u Banjaluci. Šaponja i Čavić su svoje znanje usavršavali i na Discovery masterschool-u 2009. i to kao jedini polaznici van teritorije EU. Osvajaju nagrade za najbolji projekat sa trejlerom filma „Biba Struja” na festivalima ZagrebDox i IDFA 2010. godine. Prvi celovečernji dokumentarni film „Biba Struja” završavaju 2012. Čavić je glumac, Šaponja apsolvent tehnologije alkohola. Komplementarni su, iako jedan navija za Crvenu Zvezdu a drugi za Partizan. Vole jagnjetinu.

 

Dragan Dimčić

Docent na FDU, bavi se montažom i pomalo teorijom. Pravi video instalacije, piše o alternativnim formama filma i predaje gde god ga pozovu. Preveo knjigu „Izabrani dublovi – filmski montažeri o filmskoj montaži” (FDU, Beograd 2014). Glavna vrlina mu je znatiželja, kao i svakom Titovom pioniru. Kinoklubaš u duši, a u snovima levo krilo Mančester Junajteda.

 

Dobro došli!

Slične vesti