17.3 C
Belgrade
16/06/2024
Dobrila Ristić Presing izdavaštvo Srbija zemlja

Добрила Ристић – Поглед из слепог ока

У продаји је збирка прича Добриле Ристић – Поглед из слепог ока, дело животне контемплације

Незаобилазне су и благородне оне слике којима Добрила Ристић поентира значење путовања, на којима се живи пуним плућима, на којима се у особеној молитвености очекује излазак и залазак сунца /у краљевству орлова, зрикаваца и хељде/, на којима се чују они прослови који трајно везују реч за реч. Њен дијалошки рам је семиотичан, семантички прецизно изнијансиран, постављен тако да читалац себе доживљава као учесника и сведока, што у основи јесте неспорна ауторска вештина. 

 Будући да свет увелико живи виртуелну стварност, која је удаљила човека од човека, овакви записи су драгоцено сведочење о другачијем разумевању опстанка, јер у непрестаном трагању за питомином са лица света нестају драгоцена наслеђа од којих су нека, нажалост, сачувана само у слици и речи путописаца. 

 Књигу ПОГЛЕД ИЗ СЛЕПОГ ОКА читам као драгоцено прозно штиво, као запис о догођеним путовањима на којима се приказује лепша страна света од ове засенчене, у којој становник планете има осећај свемоћи – немоћан, међутим, да се суочи са суровим падом у нигдину, у којој вредносни постулати немају никакво значење.

Београд, 2019.

 Видак М. Масловарић

Више о књизи:

bika.ristic@gmail.com

Slične vesti