19.7 C
Belgrade
23/03/2023
rezultati konkursa Srbija

Dobitnik književne nagrade „Dušan Vasiljev“ za 2015.

Zvonko_KaranovicNa konferenciji za medije održanoj u sredu, 23. 3. 2016. godine, u prostorijama SO Kikinda, žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev objavio je da će priznanje za 2015. godinu pripasti Zvonku Karanoviću za pesničku zbirku Zlatno doba („LOM“). Dvoje članova žirija, Ivana Peško i Vladimir Arsenić, glasali su za Karanovićevu knjigu, dok je Srđan Srdić (predsednik žirija) svoj glas dodelio romanu Pertle Božidara Mandića u izdanju „Službenog glasnika“. Na konferenciji za medije članovi žirija naveli su da je u konkurenciji bilo 119 naslova i ponovili da su se u najužem izboru, pored pomenutih dela, našli i roman Dragana Velikića Islednik („Laguna“), knjige priča Srđana V. Tešina Priče sa Marsa („Arhipelag“) i Prepoznavanja Jasne Dimitrijević (Biblioteka Karlo Bjelicki Sombor), kao i knjiga poezije Ilhana Pačariza Oniričke pesme („Građanski forum Novi Pazar “).

U obrazloženju žirija naglašava se da Karanovićevu knjigu karakteriše visokorazvijena autokritička i autoironijska svest, te da Zlatno doba predstavlja najradikalniji zaokret u dosadašnjoj poetici ovog autora. Postapokaliptično-nadrealistički imaginarij koji Karanović u svojoj knjizi uspostavlja funkcioniše kao daleka ali jasna spona s najuspešnijim elementima poezije Dušana Vasiljeva. Majstorstvo organizacije teksta istovremeno suočava čitaoce s pojačanom fragmentarnošću, s iscepkanom slikom sveta koja nije više tek smisaona slagalica, već i svedočanstvo o inherentnoj entropiji našeg iskustva koje nikako nije moguće sastaviti u koherentnu celinu.

Književnu nagradu Dušan Vasiljev na godišnjem nivou dodeljuje SO Kikinda u znak promocije savremene srpske književnosti, kao i simbol sećanja na velikog kikindskog i srpskog ekspresionističkog pesnika.

Slične vesti