Direkcija Tanjug-telekom: „Kroz savremenu umetnost sedamdesetih“

Filed under: fotografija,izložbe,vesti |

U ponedeljak, 24. oktobra, u 19 sati u Galeriji “O3on” održaće se otvaranje izložbe “Kroz savremenu umetnost sedamdesetih” 

Postavku čini oko 30 crno-belih fotografija na kojima su Tanjugovi fotoreporteri Anton Vaš, Bogdan Bradvarović, Branko Obradović, Živorad Vučić i Vladimir Dobričić zabeležili neke od najznačajnijih izložbi koje su gostovale u prestonici.

Beograd sedamdesetih. Avangarda tadašnje Jugoslavije. Grad koji je posle studentskih protesta i seksualne revolucije otvoren za nove tendencije u likovnoj umetnosti. Uporedo sa svetskim trendovima, eksperimentiše sa instalacijama, performansom, konceptualnom umetnošću.

Beograđani su, kao i “zapadnjaci” mogli da vide reprezentativna dela savremenog dizajna Velike Britanije, Mongolije, savremene mađarske umetnosti, persijske umetnosti, američke keramike i tapiserija, umetnosti u Vašingtonu.

Fotoarhiva novinske agencije Tanjug sadrži oko 3,5 miliona negativa i jedna je od najbogatijih arhiva agencijske fotografije u Evropi. Tanjug je baštinio i arhive svojih prethodnika – novinske agencije Avala koja je postojala između dva svetska rata i Pres biroa koji je postojao pre Prvog svetskog rata. Zahvaljujući tome, najstarija fotografija u Tanjugovoj arhivi datira iz 1912. godine.

Izložba će trajati do 29. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*