14.6 C
Belgrade
30/05/2023
film region vesti

DIPLOMAC THE GRADUATE,1967 god

Diplomac  THE GRADUATE1967., SAD, 105 min.

Ova slavna  ljubavna komedija,drama iz 1967. govori o sazrevanju mladića koga  zavede žena očevog poslovnog prijatelja. Diplomac je adaptacija istoimenog romana Charlesa Webba, film se  smatra jedinim od najboljih filmova svih vremena.

Diplomac (eng. The Graduate) film je režirao Mike Nichols .Film pripada klasiku kinematografije koji se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena a koji je proslavio Dustina Hoffmana i pesmu „Mrs. Robinson“, i obeležio 1960-te. Udruženje  AFI („American Film Institut“) je proglasila film 9. najboljom ironičnom komedijom 20 veka.

Dvadesetogodišnji Benjamin Braddock (Dustin Hoffman), upravo je završio koledž i vraća se kući kako bi to proslavio sa roditeljima i prijateljima.Njegovi roditelji su  dali sve od sebe kako bi priredili veliku zabavu za svog sina.Benjamin se i dalje oseća nelagodno u njihovom društvu. Ali, kada ga gđa. Robison (Anne Bancroft), žena očevog kolege, zamoli ga za prevoz kući, on odluči da prihvatiti njenu ponudu.

Kada se nađu u njenoj kući Benjamin shvati da gđa. Robinson želi nešto više od prevoza…Upravo tada u kuću se vrati njen suprug, g. Robinson, i izbezumljeni Benjamin izađe van iz sobe, pozdravi se s njim te se vrati u svoj dom. Iako mu je sve to bizarno pošto je još  uvek devica, Benjamin pristane da sa gđa. Robinson ode tajno u neki hotel i tamo završi sa njom u krevetu. Njihova afera se počne odvijati  i trajati mesecima, sve dok Benjamin ne sretne Elaine, kćerku gđe. Robinson, i beskrajno se  zaljubi u nju, iako to nije planirao. On njoj sve prizna, posle čega  Elaine prekida svaki kontakt sa njim, kao i gđa. Robinson koja se počne agresivno ponašati prema njemu. Po prvi put Benjmin shvata što želi u životu tako da  stiže do crkve u kojoj se Elaine treba da se  uda . On zaustavlja venčanje  i ona sa njim beži.

  • Osvojena 5 Zlatna globusa za  ( najbolji film – komedija ili mjuzikl, režija, glumica u komediji ili mjuziklu Anne Bancroft, nova muška zvezda Dustin Hoffman,nova ženska zvezda Kathrine Ross, 2 nominacije za  (najbolji scenario, glumac u komediji ili mjuziklu Dustin Hoffman.
  • Osvojen Oscar  (najbolja režija) i 6 nominacija (najbolji film, scenario, fotografija, glavni glumac Dustin Hoffman, glavna glumica Anne Bancroft, sporedna glumica Katharine Ross).
  • Osvojeno 5 BAFTA-e (najbolji film, režija, montaža, scenario, nova zvezda D.Hoffman ) i 2 nominacije (najbolja glumica A.Bancroft, nova zvijezda Katharine Ross)

Zanimljivosti

  • Iako je glumio 20-godišnjaka, Dustin Hoffman  je u vreme snimanja filma imao  30 godina.
  • Za glavnu ulogu „Diplomca“ je bio  zamišljen Robert Redford.
  • Film je bio inspiracija za priču za „Tajkun iz Rushmorea“.
  • U sceni u kojoj studenti upadaju u stan Dustina Hoffmana, nakon što je lik Elaine vrisnuo, javlja se kao statista i Richard Dreyfuss.

Režija: Mike Nichols

Glume: Dustin Hoffman  (Benjamin Braddock), Anne Bancroft (Gđa. Robinson),Katharine Ross (Elaine Robinson),Murray Hamilton(G. Robinson) i drugi.

 

Filmsko veče by Marko Burazor& Klub “Prozor” Četvrtak 27.12.2012

Film:” Diplomac  THE GRADUATE1967, SAD, 105 min.

Klub “Prozor”Takovska br.48 11000 Beograd,Srbija

Kontakt: 011/3295670

060/3035544

060/0785322

http://www.klubprozor.com/

http://www.facebook.com/events/429418687125342/

Filmsko veče by Marko Burazor& Klub “Prozor”

Slične vesti