-3.9 C
Belgrade
08/02/2023
Srbija vizuelne umetnosti

Dešavanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog tokom januara 2013

 

filmsko Veče

 

Projekcija dokumentarne emisije Portreti: Nedeljko Gvozdenović  biće održana u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 10. januara u 19 časova, kao prateći sadržaj izložbe Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1972-1981).

Pregled istorijata Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom druge decenije postojanja institucije svedoči ne samo o značaju uključivanja Spomen-zbirke u sve tokove na kojima je tadašnja muzeologija insistirala već i o naporima da se saznanja o umetnicima iz kolekcije prošire. Sedamdesetih godina Dokumentarni fond Spomen-zbirke obogaćen je za više od 1000 jedinica (crteža, grafika, pisama, realija i dr), koje su približile ličnosti i stvaralaštvo 37 umetnika čija dela je Pavle Beljanski poklonio srpskom narodu. Tokom ove decenije predusretljivošću Spomen-zbirke za ustupanje materijala i reprodukovanje umetničkih dela snimljeno je pet dokumentarnih filmova o poznatim slikarima. Na ovaj način, 1974. godine Spomen-zbirka je ustupila Radio-televiziji Beograd i materijal o umetniku Nedeljku Gvozdenoviću za potrebe snimanja dokumentarne emisije Portreti.

Izložba Spomen-zbirka Pavla Beljanskog: hronika jednog muzeja i jednog vremena (1972-1981), autorke Marije Todorović otvorena je do 13. januara 2013. godine.

Ulaz je slobodan.

 

 

Nadezda PetrovicIzložba RADOVA DEČIJE LIKOVNE RADIONICE MALI a VELIKI ljudi

u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Povodom uspešnog završetka Dečije radionice 2012 pod sloganom Mali a Veliki ljudi,u subotu 26. januara 2013. sa početkom u 11.00 časova,u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena istoimena Izložba dečijih radova. Trajaće do 17. marta 2013. godine.

Kreativni rad Dečije radionice MALI a VELIKI ljudi bio je usmeren na ličnosti slikara, čija su dela zastupljena u kolekciji: Marka Čelebonovića i Petra Lubarde, darodavčevih prijatelja, kao i Nadežde Petrović, poznate umetnice prve generacije Modernista.

Kroz igru i razgovor, deca su mogla saznati nešto više o životima umetnika, njihovim slikarskim počecima, putovanjima i poznanstvu sa čika Pajom Beljanskim, ali i o umetničkim delima koja su postala nezaobilazni deo velike kolekcije. Polazište razgovora bili su crteži ovih autora uz pomoć kojih je izučavana jedna od najstarijih tehnika stvaranja slika na površini. Tome je prethodilo aktivno učenje, u okviru programa Kustos u vrtiću, koji je omogućio da se mališani pre dolaska u galeriju bolje upoznaju sa osnovim pojmovima muzeologije.

Ovogodišnji projekat ponudio je učesnicima sasvim nov vid komunikacije: taktilnu prezentaciju kopija umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Deca su „dodirom“, zatvorenih očiju, mogla doživeti dela iz kolekcije, na način na koji je to omogućeno slepima u okviru postavke Dodirni i oseti, koja danas čini sastavni deo stalne postavke.

U programu Dečije radionice 2012. Spomen-zbirke učestvovalo je deset vrtića PU „Radosno detnjstvo“ i više od 300 novosadskih mališana. Projekat je realizovan zahvaljujući dobroj koordinaciji vaspitača, stručnog tima Likovne radionice PU „Radosno detinjstvo“, autorke projekta Milice Orlović-Čobanov, kustosa-pedagoga i Marije Todorović, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložba dečijih radova biće otvorena nastupom Dramskog ateljea TEATAR 34.

Ulaz je slobodan.

Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

otvaranje izložbe i dodela zahvalnica

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će u četvrtak, 31. januara 2013. godine, sa početkom u 19 časova biti otvorena izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbu će otvoriti Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotograf. Na ovaj način, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležiće uspešan završetak 2012, kao i početak 2013. godine.

Izložba će na nov način predstaviti Nadeždu Petrović (1873–1915) i ujedno započeti obeležavanje 140 godina od njenog rođenja. Našu najznačajniju slikarku Moderne, publika će doživeti i kao fotografa i kao model. Još od studentskih dana u Minhenu, kao pasionirani ljubitelj fotografije, ona je objektiv fotoaparata usmeravala ka različitim situacijama, a posebno ka intimnom porodičnom okruženju formirajući dela u skladu sa tada savremenim tendencijama piktorijalizma. Ove fotografije, za razliku od slika koje su bile izložene očima javnosti, namenila je uskom krugu njoj bliskih osova zbog čega su bile dugo nepoznate široj publici. Sa druge strane, porodica Nadežde Petrović negovala je beleženje značajnih trenutaka u fotografskim ateljeima. Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je Nadežda snimala, mnoge retko ili nikada izlagane i korišćene, čine okosnicu izložbe i kataloga.

Izložba je plod dugogodišnjeg istraživačkog rada dr Jasne Jovanov i realizovana je zahvaljujući saradnji sa porodicom Nadežde Petrović i mnogobrojnim pojedincima i institucijama iz Srbije i Slovenije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade AP Vojvodine.

Nakon zvaničnog otvaranja izložbe biće uručene zahvalnice institucijama i pojedincima, prijateljima i saradnicima, koji su pružili podršku i pomogli realizaciju programa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom 2012. godine.

RADNO VREME SPOMEN-ZBIRKE PAVLA BELJANSKOG

tokom božićnih i novogodišnjih praznika

Zbog nastupajućih božićnih i novogodišnjih praznika Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će biti zatvorena za publiku od 26. decembra, sem za učesnike manifestacije Novosadske dečije zimzarije (24–27. decembar 2012) i unapred najavljene posete. Redovno radno vreme Spomen-zbirke važiće od srede 9. januara 2013. godine.

Srećne i ugodne božićne i novogodišnje praznike, želi Vam Spomen-zbirka Pavla Beljanskog.

Slične vesti