4.7 C
Belgrade
02/12/2022
nagrađeni radovi region zemlja

Denis Peričić: To nije malo (druga nagrada časopisa Avlija za najbolju pjesmu 2013.)

Denis Peričić
Denis Peričić

Denis Peričić (Varaždin, 1968.) nagrađivani je hrvatski pjesnik, prozni, dramski i stručni pisac, prevoditelj, esejist, kolumnist, kritičar, antologičar, medijski stručnjak, novinar i publicist, urednik, redaktor i nakladnik. Radovi su mu uvršteni u desetak antologija te prevođeni na engleski, njemački, španjolski, poljski i makedonski jezik. Bio je član stručnih povjerenstava mnogih književnih manifestacija. Autor je 50-ak znanstvenih i stručnih radova. Od 2012. godine, rješenjem ministrice kulture, je samostalni umjetnik. Primio je 40-ak književnih nagrada.
Profesor je kroatistike i južnoslavenskih filologija i magistar znanosti o književnosti (na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu). Usavršavao se u Beču, Budimpešti i Londonu (kreativno pisanje, telekomunikacije, rodni studiji, književnost, psihoanaliza i vizualne umjetnosti). Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i drugih udruga. Sudjelovao je na više stotina književnih tribina.
S engleskoga jezika preveo je knjige Nicka Cavea, Quentina Tarantina, Algernona Charlesa Swinburnea, Krista Novoselicha, Charlesa Webba te biografiju Edgara Allana Poea autora Petera Ackroyda.

 

.

TO NIJE MALO

Za Andreja Tarkovskog

.

Lišće, vjetar, modro more:
Kaplja kiše kada kane
I sve cvijeće što se bralo

To nije malo, zar ne?

Sunce, Mjesec, zvijezde gore:
Pogled koji nam dušu gane
I sve što se srcem dalo

To nije malo, zar ne?

Noći, jutra, jarke zore:
Smijeh i suze, hrabrost, mane
I sve što je preostalo

To nije malo, zar ne?

I djeca nova što se bore
Za svijet u koji čudom stane
Anđela bezbroj što s neba je palo

A to nije malo. Zar ne?

Slične vesti