3.6 C
Belgrade
01/12/2022
izložbe Srbija

Decembar u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

D. Cepmen, Flor de Noche, mecotintaMeđunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012

 (5. decembar 2013 – 20. januar 2014)

             U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 5. decembra 2013. u 19 časova biće otvorena Međunarodna izložba grafike – Mecotinta 2012.

Realizacijom projekta Crtežom i grafikom na sliku: mecotinta, nastavlja se ciklus izložbi umetnika pod okriljem novosadskih akademija, a u saradnji sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog. Postavka izložbe obuhvata ukupno 39 grafičkih listova u tehnici mecotinte, a biće zastupljeni radovi autora članova Internacionalnog udruženja mecotinte, kao i radovi studenata sa EDUCONS Univerziteta-Akademije klasičnog slikarstva.

Internacionalno udruženje mecotinte osnovao je Dejvid A. Kraun 1997. sa sedištem na Floridi (SAD) i danas broji preko 100 članova. Neki od članova ovog udruženja učestvovali su 2012. u internacionalnoj razmeni radova, koja se tradicionalno održava svake godine.

Osim radova koji su učestvovali u razmeni (Kanada, Norveška, Španija, SAD, Srbija) na izložbi će biti predstavljeni i grafički listovi ostalih članova udruženja iz Srbije, koji aktivno stvaraju u ovoj tehnici. Radovi koji nisu učestvovali u prošlogodišnjoj razmeni, kao i radovi studenata, biće izloženi u okviru posebnog segmenta, sa namerom da se istakne značaj ove tehnike i srpske umetničke produkcije iz oblasti grafike. Tokom trajanja izložbe, u okviru postavke, biće prikazivan i film „Prošlost je sada“ Dejvida A. Krauna, u kome osnivač udruženja demonstrira postupak obrade grafičke ploče u tehnici mecotinte.

U realizaciji izložbe učestvovali su Jasna Popović, mr Snežana Petrović, dr Jasna Jovanov, Milica Bogosavljević i Milica Orlović Čobanov.

 Filmsko veče posvećeno Ivanu Tabakoviću

            U četvrtak 12. decembra od 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održano filmsko veče posvećeno umetniku Ivanu Tabakoviću, povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja.

            Na programu je dokumentarni film Ivan Tabaković iz serijala Slikari i vajari (RTB; režija: Gojko Škarić; scenario i naracija: Irina Subotić; trajanje: 30 min),  koji prati umetnički razvoj Ivana Tabakovića (10.12.1898 – 27.06.1977), od samih početaka i preokupiranosti impresionističkim tretiranjem svetla, do kasnijih ostvarenja, eksperimentalnog i manifestnog karaktera. Slikarsko obrazovanje kod Ljube Babića u Zagrebu i kod Hansa Hofmana u Minhenu usmerilo je Tabakovićevo slikarstvo ka temeljima modernizma. Rad crtača na Anatomskom institutu, prijateljstvo s Otonom Postružnikom i osnivanje zagrebačke grupe „Zemlja”, odredili su njegovu sklonost ka satiričnoj kritici ljudskih slabosti i mana.

            Ulaz je slobodan.

 Dečija likovna radionica 2013 i izložba

U ateljeu Nadežde Petrović (oktobar 2013 – januar 2014)

 U oktobru je počela sa radom Dečija likovna radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 2013, pod nazivom U ateljeu Nadežde Petrović.

Ove godine, pedagoške aktivnosti Spomen-zbirke usklađene su s obeležavanjem 140 godina od rođenja slikarke Nadežde Petrović (1873–1915). Posebno za ovaj program deo galerijskog prostora preuređen je u autentični atelje poznate umetnice. Atmosferu sa prelaska 19. u 20. vek deci je dočarala glumica prerušena u lik Nadežde Petrović.

Nakon edukativnog pripremnog rada sa najmlađima u okviru programa Kustos u vrtiću, zatim obilaska muzeja, te upoznavanja sa delima i životom umetnice kroz kompjuterske prezentacije i kreativni rad u Dečjem kutku Spomen-zbrike, deca će samostalno oblikovati radove na temu proslave rođenja slikarke. Kao i prethodnih godina, po završetku radionice (januar 2014), biće realizovana istoimena izložba dečijih radova, U ateljeu Nadežde Petrović.

Novosadske dečije Zimzarije 2013

 Tokom zimskog raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se pridružuje manifestaciji Novosadske dečije zimzarije, koja će se od 20. decembra 2013. do 12. januara 2014. godine održati na više lokacija u gradu. Organizator Zimzarija je Fondacija „Deci na dar“ iz Novog Sada.

Poslednje nedelje decembra (23–27.12. 2013. godine), u okviru pomenute manifestacije, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog organizuje tematskе likovnе radionicе. Radionice su osmišljene tako da, kroz aktivno učenje i razonodu, deca saznaju više o odabranim likovnim tehnikama, o Spomen-zbirci, ličnosti Pavla Beljanskog, umetnicima čija je dela sakupljao i njegovoj kolekciji umetničkih dela. Program je namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina.

Koordinatori projekta u Spomen-zbirci su Milica Orlović Čobanov, Ksenija Vasin, Julijana Stojsavljević i Nebojša Slankamenac.

Program radionica (10–13 časova):

23. decembar: Origami: korak po korak

24. decembar: Origami i kombinovanje tehnika

25. decembar: Raznobojne skulpture

26. decembar: Ram za moju sliku

27. decembar: Ukrasi za najlepšu jelku

U okviru Novosadskih dečijih zimzarija, u nedelju 22. decembra od 12 do 13 časova, u trgovinskom centru BIG, biće održana još jedna radionica pod nazivom Ram za moju sliku.

Novogodišnja i božićna ponuda – promotivne cene izdanja i suvenira

Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Predstojeći božićni i novogodišnji praznici u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog proteći će u znaku posebne ponude i neverovatnih popusta za ljubitelje umetnosti.

Po veoma popularnim, promotivnim cenama i do 70% sniženim, od 1. novembra 2013. do 14. januara 2014. godine u ponudi će se naći reprezentativne publikacije Spomen-zbirke.

Kao posebnu ponudu izdvajamo kapitalno izdanje monografije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog koju ćete moći obezbediti po ceni od 2.990,00 dinara (sa više od 70% popusta).

Na jednom mestu možete izabrati i odgovarajući poklon za prijatelje. Među više od 100 motiva iz Kolekcije Pavla Beljanskog, aktuelnih u svakoj prilici – na čestitkama, blokovima, kalendarima, lenjirima, maramicama, olovkama, obeleživačima, magnetima, lupama, bedževima i ostalim prigodnim predmetnima iz raznovrsnog i atraktivnog asortimana.

Slične vesti