4.7 C
Belgrade
27/11/2022
Srbija vesti

Debitovanje TEDxYouth@ISB konferencije

Mladi grade budućnost

Prva TEDxYouth@ISB konferencija pod sloganom “Mladi grade budućnost” održana je u na Međunarodni dan deteta, 20. novembar, u prostorijama Novobeogradske kulturne mreže.

 Na konferenciji je učestvovalo 17 predavača i svaki od njih je imao po 12 minuta da svoju ideju podeli sa publikom i da u njoj pokrene snage za pozitivne promene u svojoj okolini. Jedan od predavača je bio i gospodin Timothy Byford, čovek koji preko 40. godina radi sa decom i koji uređuje dečiji program na RTS-u. Prema njegovom mišljenju Srbiji treba više ovakvih konferencija na kojima bi mladi dobili priliku da izlože svoje ideje i da motivišu svoje vršnjake, ali i sve ostale na pozitivne promene. Današnja deca su u prednosti, jer pored TV-a imaju pristup Internetu i društvenim mrežama. Međutim, odrasli ne razmišljaju mnogo u pravcu korišćenja Interneta i društvenih mreža da se deca motivišu na pozitivne promene, ako već toliko vremena provode na istom. Civilizacija je tehnički napredovala, ali nam je briga o deci i dalje u drugom planu. U Srbiji se dosta priča o radu sa mladima, ali se često dešava da sve ostane upravo na priči. Zbog toga je neophodno motivisati mlade i ne zaboraviti da zaista kao što slogan kaže mladi i mladost grade budućnost.

 Fotograf Dragoljub Zumurovic podelio je sa nama svoje fotografije, slikane dok je leteo svojim balonom iznad mnogih zemalja sveta. Najlepše svakako dolaze iz Srbije.

 Docentkinja Tijana Prodanović je sa publikom podelila deo svog znanja o infracrvenim zracima i poručila da je bitno pronaći sebe i raditi ono što voliš. Tako će mladima odlazak na posao biti zadovoljstvo i doživljavaće ga kao deo sebe.

 U toku pauza gosti su imali prilike da se međusobno upoznaju, druže i razmenjuju utiske koje su stekli tokom predavanja.

 Konferencija je završena nastupom grupe GRUBB, koju čine mladi Romi uzrasta od 14. do 18. godina. Oni su publici predstavili na moderan način tradicionalnu romsku muziku.

 Organizacioni tim je izrazio nadu da će i naredne godine konferencija biti uspešna i da će prerasti u jednu lepu tradicionalnu manifestaciju. Takođe, velika čast je i to što je ova manifestacija održana pod pokroviteljstvom Internacional school of Belgrade koja ima dugu tradiciju postojanja u Beogradu, još od 1948. godine.

Slične vesti