2.9 C
Belgrade
02/12/2022
region rezultati konkursa Srbija

David Ter-Oganjan iz Rusije pobednik Henkel Art.Award. 2011

Ruski umetnik David Ter-Oganjan dobitnik je ovogodišnje Henkel Art.Award. nagrade za umetnost koja obuhvata novčani iznos od 7.000 evra i dve samostalne izložbe, dok je Henkelova nagrada za mlade umetnike Austrije, u okviru istog konkursa, dodeljena Štefanu Gletleru. Desetu godinu za redom, Henkel za centralnu i istočnu Evropu, u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti u Beču (MUMOK) dodeljuje sada već tradicionalnu nagradu talentovanim mladim umetnicima tog dela Evrope.

Ove godine, 870 mladih umetnika konkurisalo je za nagradu. Međunarodni stručni žiri sačinjen od muzejskih i stručnjaka iz oblasti umetnosti, istaknutih kustosa i vlasnika galerija, odlučio je da Henkelovu nagradu za umetnost za 2011. godinu dodeli umetniku Davidu Ter-Oganjanu iz Rusije.

„Ovim takmičenjem i nagradom za umetnost, Henkel želi i teži da doprinese evropskoj integraciji i kulturnom razumevanju regiona centralne i istočne Evrope. Počastvovani smo i veoma ponosni što je nagrada stekla takav ugled. Za ovih deset godina, 4.500 umetnika iz zemalja centralne i istočne Evrope podnelo je više od 25.000 umetničkih radova“, izjavio je Gunter Tumser, predsednik Henkela za centralnu i istočnu Evropu, na gala ceremoniji dodele nagrada.

Tom prilikom, portparol žirija i direktorka MUMOK-a, Karola Kraus, obratila se prisutnima i pozdravila posvećenost Henkela u promovisanju mladih umetničkih pozicija iz istočne Evrope.

Henkelova nagrada za mlade umetnike Austrije, koja se već šesti put dodeljuje u okviru Henkelove nagrade za umetnost, osmišljena je tako da promoviše mlade austrijske umetnike i podrazumeva novčanu nagradu od 2.000 evra. Ove godine, nagrada je dodeljena Štefanu Gleteru koji je impresionirao žiri visokim kvalitetom svog umetničkog dela u disciplinama poput slikanja, crtanja i vajanja.

Za dodatne informacije posetite:http://artaward.henkel-cee.com iliwww.facebook.com/HenkelArtAward.

Henkel, sa vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom sveta u tri oblasti: detergenti i kućna hemija, kozmetika i adhezivi i tehnologije. Kompanija Henkel osnovana je 1876. godine, a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, sa poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite. Henkel zapošljava oko 48.000 ljudi, a u fiskalnoj 2010. godini ostvario je prodaju od 15,092 milijardi evra i operativni profit od 1,862 milijardi evra. Henkelove preferencijalne akcije uvršćene su u nemački berzanski DAX indeks, dok se kompanija nalazi na Fortune listi 500 vodećih svetskih kompanija.

Kontakt       Jelena Šarenac                                   Dragana Marković

Telefon       +381 11 207 22 09                              +381 11 207 21 76

E-mail         jelena.sarenac@henkel.com                dragana.markovic@henkel.com

Kontakt       Tijana Ćurčić                                      Ivana Cukavac

Telefon       +381 11 36 36 710                              +381 11 36 36 773

E-mail         tijana.curcic@communis.rs                   ivana.cukavac@communis.rs

Slične vesti