-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
Bosna i Hercegovina zemlja

Dani slikanja na sarajevskom betonu

Danas, 21. juna je u Sarajevu, crtanjem skica ispred Katedrale, počeo prvi Beton fest gdje Beton katedrala tim izrađuje na asfaltu i betonu sliku u duhu Starog Sarajeva, uz prateći performans Sarajevske kocke. Sarajevo se, zahvaljujući grupi mladih entuzijasta, može pohvaliti da ima prvi ovakav festival u regiji.

Prvi Street paint festival održao se 1972. godine u Grazie di Curtatone, Italija, u znak sjećanja na Madonnare. Tokom godina, ova vrsta umjetnosti se razvija u anamorphic, odnosno 3D iluzionističko ulično slikanje.

Madonnari su bili lutajući likovni umjetnici, koji su stoljećima putovali od grada do grada, duž cijele Italije i na pločnicima trgova većih gradova ostavljali slike religioznih motiva. Tokom Drugog svjetskog rata, madonnarima se gubi svaki trag.

-Ideja o stvaranju ovog festivala nastala je prije godinu i po dana kada sam googlanjem pronašla slike iz svijeta. Svidjelo mi se i odlučila sam da napravim projekat. Realizacija je krenula u februaru ove godine i kroz prevelike napore došli smo do ovog prvog dana Beton festa, rekla je Maida Šabeta, projekt menadžerica Beton Festa.

-U subotu počinje oslikavanje Sarajeva iz doba Austro-Ugarske, koje će raditi Matthew May. Sarajevo iz doba Olimpijade raditi će Filip Mrvelj, regionalni 3D iluzionistički slikar, koji drži neprijavljeni rekord najveće slike od 1.300 metara kvadratnih, izrađene u Slavonskom Brodu. Tokom Beton Festa otrkivamo još jednu zvijezdu, kazala je Šabeta.

U subotu će se raditi jubilej i sjećanje na legendarne madonnare, čiji predstavnik je Giovanna la Pietra. Madonnarski kutak će biti postavljen na Trgu djece Sarajeva, a prolaznici će pratiti performansno predstavljanje priče o starim vagabundima.

Istog dana na Vilsonovom šetalištu će nastupiti Vilsonovo Beton tim, koji će tokom cijele subote, betonske površine najvećeg sarajevskog šetališta pretvoriti u umjetničku sliku, s tematikom vodene bujice. Vilsonovo šetalište prati Beton party u suradnji sa Cafe Tito, do ranijh jutarnjih sati.

-Treba naglasiti da učesnici koriste kredu, odnosno suhi pastel koji se vrlo lako uklanja. Sistem festivala jeste da slike nakon prve kiše nestanu, dodala je Šabeta.

U nedjelju, 24. juna, održat će se takmičenje između timova i pojedinačnih umjetnika u izradi slobodne slike. Umjetnici će se boriti za nagradu Bethonney (Betoni), autorice Hane Dujmović.

Izvor: Radio Sarajevo

Slične vesti