5.6 C
Belgrade
06/12/2022
Srbija vesti

DANI KRAJIŠKE KULTURE I DUHOVNOSTI

POVEZIVANJE PUTEM UMETNOSTI

Udruženje krajišnika u Pančevu organizovaće kulturnu manifestaciju „Dani krajiške kulture i duhovnosti“ od 21. do 24. septembra. Cilj je, kako kažu u ovom udruženju, da se povežu prostori Republike Srpske i Hrvatske sa Pančevom, putem kulture, sporta i privrede.

Povodom Dana krajiške kulture u sredu 21. septembra u gradskoj biblioteci u 19 časova biće otvorena izložba kustosa Milojka Budimira „13. vekova istorije Srba na prostoru Dalmacije, Slavonije i Hrvatske“.

Sutradan, takođe u biblioteci u 19 sati biće promovisana knjiga „Srpsko plemstvo i grbovi u Dubrovniku, Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji“ autora profesora Marka Atlagića. Prema najavi predsednika Udruženja krajišnika iz Pančeva, Mileta Bosnića za 23. septembar planira se i takmičenje u fudbalu.

„Na stadionu Dinama veterani Istočnog Sarajeva i Romanije igraće sa veteranima Dinama“, rekao je Bosnić.

Istog dana, u petak 23. septembra u 19.30 u Kulturnom Centru gostovaće Narodno pozorište iz Banjaluke sa predstavom „Svinje“ Branislava Nušića.

Centralna manifestacija biće održana u subotu kod crkve Svetog Save na Misi koja će početi liturgijom vladike banatskog Nikanora. U 11 časova biće održan pomen sveštenicima koji su nastradali u II Svetskom ratu, a u isto vreme na platou kod crkve počinje takmičenje u pripremanju gulaša, nakon čega sledi kulturno umetnički program KUD-a Abrašević, rekao je Mile Bosnić.

On je najavio da postoji mogućnost da ovu manifestaciju poseti i predsednik republike Srpske Milorad Dodik.

izvor: Radio Pančevo

Slične vesti