4.6 C
Belgrade
31/01/2023
Bosna i Hercegovina region vesti

Dani Književnog kluba Mostar

Drugo izdanje književnog festivala Dani Književnog kluba Mostar održat će se u Mostaru od 7. do 10. lipnja te ponuditi niz zanimljivih događaja na nekoliko lokacija u gradu.
U programima ove manifestacije nastupit će brojna ugledna književna imena iz regije: Fadila Nura Haver (Sarajevo), Mile Stojić (Sarajevo), Žarko Milenić (Brčko), Valerio Orlić (Rijeka), Saša Stojanović (Leskovac), Irena Delonga (Split), Nermin Sarajlić (Zenica)…

Brojni gosti

Prvo izdanje festivala KKM-a bilo je upriličeno u lipnju prošle godine i kroz trodnevni program ponudilo je brojne književne večeri mostarskih pisaca.

“Prošle smo godine osmislili program s piscima iz Hercegovine, no ove će godine u našim sadržajima, osim mostarskih književnika, sudjelovati i brojni gosti. Osim uglednih imena iz Bosne i Hercegovine, ugostit ćemo i poznate književnike iz Hrvatske i Srbije. Većina njih su višestruko nagrađivani i prevođeni autori s vrijednim djelima iza sebe, koji će, zasigurno, oduševiti posjetitelje naših događaja”, ističe Lidija Pavlović-Grgić, koordinatorica za medije KKM-a, dodajući kako posjetitelje, uz književne sadržaje, očekuje i jedna izložba te glazbeni programi. Tijekom festivala bit će službeni objavljeno i međunarodno udruživanje kulturnih udruga “izvan glavnog grada“, pod nazivom “Centrifuga”. Ta će ideja krenuti iz Mostara, a u njoj će sudjelovati Hrvatsko književno društvo iz Rijeke, Rječilište iz Splita, Zeničke sveske iz Zenice, Književni klub Brčko iz Brčkog, Think Tank Town iz Leskovca te domaćin Književni klub Mostar iz Mostara.

Izvan glavnih gradova

“Ideja o povezivanju književnih udruženja iz regije, koja nisu smještena u glavnim gradovima, pod nazivom ‘Centrifuga’, počet će upravo u Mostaru. Nositelji inicijative su, za sada, udruženja iz Rijeke, Splita, Mostara, Brčkog, Zenice i Leskovca. Dakle, šest gradova, tri države, jedan snažan front borbe za bolje stanje u kulturi”, kaže Goran Karanović, predsjednik Književnog kluba Mostar. Iz KKM-a ističu kako su sigurni da će projekt “Centrifuga” još više ojačati suradnju spomenutih udruga i časopisa te još snažnije povezati pisce u regiji. Inače, Književni klub Mostar je udruženje koje okuplja više od 60 pisaca iz Mostara i Hercegovine. U dvije godine postojanja okupilo je i okrupnilo mostarsku književnu scenu, i počelo svoju misiju vraćanja Mostara u centar književne mape regije. Udruženje je do sada upriličilo brojne programe i kontinuirano radilo na popularizaciji književnosti i kulture u Mostaru, ali i izvan njega. Do sada je Književni klub Mostar nagrađen priznanjem Hercegovačko sunce za promicanje umjetnosti i književnosti u BiH i regiji, te je uspostavio tijesne veze s brojnim međunarodnim partnerima (Think Tank Town iz Leskovca, Asocijacija izdavača i knjižara Crne Gore iz Podgorice, Književni klub Novo Sarajevo, Hrvatsko književno društvo Rijeka, Rječilište Split…).

Piše: A. Copf

izvor: dnevni-list

Program drugih Dana Književnog kluba Mostar

Četvrtak, 07.06.
– MC Pavarotti
20:00 Otvaranje festivala
Otkrivanje Police Književnog kluba Mostar
20:15 Otvorenje izložbe slika Ivane i Vladimira Mićkovića
20:45 Književna večer: Fadila Nura Haver
Duo Arkul: Večer sefardske muzike

Petak, 08.06.
– Dvorište Ćorovića kuće
20:00 „Domovina u koferu“ – Večer posvećena poeziji Jozefine Dautbegović
Sudjeluju: Diana Burazer, Diana Ondelj-Maksumić i Nedžad Maksumić

– MC Pavarotti
21:00 „BeZeZe KaKaeMa“ – Bezgranično zabavna zabava Književnog kluba Mostar:
Književni roštilj „Iz Leskovca s ljubavlju“
„Ko prije mikrofonu…“ predstavljanje članova Književnog kluba Mostar
Dolores Veledar Perić „Dolores pjeva sevdah“

Subota, 09.06
– MC Pavarotti
11:00 Okrugli stol: CENTRIFUGA – Inicijativa književnih centara izvan glavnog grada
Potpisivanje Povelje o saradnji u okviru projekta CENTRIFUGA
12:00 Predstavljanje časopisa „Zeničke sveske“ Zenica; „Riječ“ Brčko, „Književno pero“ Rijeka i „Think Tank“ Leskovac

– Club Coco Loco
21:00 Književna večer: CENTRIFUGA
Sudjeluju: Valerio Orlić (Rijeka), Irena Delonga (Split), Nermin Sarajlić (Zenica), Žarko Milenić (Brčko), Saša Stojanović (Leskovac) i drugi, te članovi Književnog kluba Mostar
Muzička večer, Sanel Marić Mara

Nedjelja, 10.06.
– OKC Abrašević
20:00 „Male velike knjižice“ – Predstavljanje prvih knjižica poezije Jelene Miličević, Borislava
Hrastova, Faruka Džihe i Nine Prlića u izdanju Vijeća mladih Grada Mostara
21:00 Književna večer Mile Stojića
21:45 Zatvaranje festivala
22:00 Koncert grupe „Izasna“

Slične vesti