18 C
Belgrade
23/03/2023
ninova nagrada polemike region

Danas: Ninova nagrada uručena Gordani Ćirjanić

Beograd – Ninova nagrada kritike za najbolji roman objavljen u 2010. godini uručena je danas književnici Gordani Ćirjanić za delo „Ono što oduvek želiš“ na svečanosti u Skupštini Beograda.

Ćirjanićevoj je nagradu uručio glavni u odgovori urednik Nina Nebojša Spajić, a pokrovitelj Ninove nagrade, kompanija Telekom Srbija, darovala je milion dinara, koje je u obliku velikog čeka književnici uručila direktorka sektora za odnose sa javnošću Telekoma Srbije Milica Marković.

Zahvaljujući na priznanju, Ćirjanićeva je istakla da je „među svim književnim nagradama Nin zadržao ulogu glavnog štambilja za društvenu overu književne vrednosti“.

– Usuđujem se da kažem da je Ninova nagrada danas možda važnija nego pre. Zato što u Srbiji… više ne postoji književni život, koji se nekad odvijao kroz agilne listove i časopise, profilisane tribine i druženja u kafani, za šta su čak i pisci imali novaca – istakla je dobitnica.

Prema njenim rečima, u trenutku kada je „vrednovanje književnosti prepušteno novinarima, izdavačima, trgovcima i pljuckarošima,… književne nagrade su ostale možda jedini most između pisca i gotovo sluđenog čitaoca kome se nude u istom pakovanju dobra, osrednja i petparačka literatura“.

Roman „Ono što oduvek želiš“, koji je objavila Narodna knjiga iz Beograda, Ninov žiri kritike odabrao je većinom od tri prema dva glasa.

Za su glasali LJiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mileta Aćimović Ivkov, Mladen Šukalo je glas dao romanu „Mi različiti“ Veselina Markovića, a Vasa Pavković je glasao za roman Vladana Matijevića „Vrlo malo svetlosti“.

U najužem izboru za ovogodišnju Ninovu nagradu bili su i romani: „Gospođa Olga“ Radovana Belog Markovića, „Ispod tavanice koja se ljuspa“ Gorana Petrovića i „Kamen blizanac“ Zorana Petrovića.

Žiri je u obrazloženju za nagradu naveo da je roman „Ono što oduvek želiš“ vanredan doprinos srpskom romanu na početku 21. veka, karakterišući ga kao portret savremenog intelektualca „raspetog između želja i mogućnosti, instinkata i emocija, stihije i savremenosti i okova tradicije i istorije“.

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a njen prvi dobitnik je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Nagrada je prošle godine dodeljena Grozdani Olujić za roman „Glasovi u vetru“.

Izvor: http://www.danas.rs

Slične vesti