2.9 C
Belgrade
02/12/2022
region zemlja

Dan sjećanja na holokaust: Muzej Jevreja u Berlinu

Muzej_Jevreja9Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se 27. januara širom Evrope.

Ovaj je datum odabran u znak sjećanja na 27. januar 1945. kada je Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Poljskoj.

Jedan od svjetski najpoznatijih spomenika na žrtve holokausta je Muzej Jevreja u Berlinu.

Prvobitno Muzej je izgrađen 1933, no ubrzo se zatvara upravo jer je Berlin bio jedan od centara nacističkih ideja o istrebljenju Jevreja. Tek 1978. muzej nastavlja sa radom kroz povremene izložbe, no uprava grada je 1988. raspisala konkurs za nadogradnju stare zgrade.

Novi muzej, izgrađen u dodatku staroga, otvoren je za javnost 2001, a predstavlja remek djelo arhitekte Daniela Libeskinda.

Zgrada je napravljena u cik-cak obliku, površine od 161.000 kvadratnih metara. Sadrži i posebno dizajnirane prazne prostore koji dočaravaju bespomoćnost jevrejskog naroda u vrijeme holokausta.

Jedna od najpoznatijih znamenitosti u muzeju je instalacija „Shalekhet“ (opalo lišće) izraelskog umjetnika Menashe Kadishmana. Riječ je o prostoriji sa 10.000 stiliziranih željeznih likova rasutih po podu. Posjetitelji muzeja, hodajući po željeznim likovima, stvaraju jeziv zvučni efekat željeznih okova.

Slične vesti