3.6 C
Belgrade
04/02/2023
region

Da li ste znali…

… šta je u istoriji poznato kao Fronda? (potiče od francuske reči fronde – praćka). Fronda je podrugljiv naziv za Građanski rat u Francuskoj od 1648. do 1653. godine, za vreme kralja Luja XIV. Ovaj rat je imao dve faze. U prvoj fazi, stanovništvo, nezadovoljno uvođenjem novih poreza kao mere za pokrivanje deficita nastalog zbog vođenja Tridesetogodišnjeg rata, podiže pobunu. Parlament je odigrao veliku ulogu u pobunjivanju građanstva, a celoj stvari se pridružilo i plemstvo, koje je težilo da ograniči kraljev apsolutizam. Kako je ministar Mazaren uputio vojsku na pobunjenike, došlo je do stišavanja i zaključivanja mira. Druga faza ovog rata počela je pobunom prinčeva pod vođstvom Kondea, oktobra 1649. godine. Kraljevska vojska ih je potukla 1652. godine u predgrađu Sent Antoan. Konde je izgubio podršku građana, te je morao da napusti Pariz. Fronda predstavlja poslednji otpor plemstva uvođenju apsolutističke monarhije u Francuskoj.

… ko je bio Andra Nikolić (1853-1918)? Političar, jedan od prvaka i član Glavnog odbora Narodne radikalne stranke od njenog organizovanja 1881. do svoje smrti 1918. godine. Po izbijanju Timočke bune 1883. godine bio je uhapšen i osuđen, a kasnije pušten na slobodu. Više puta je bio ministar prosvete i inostranih dela, zatim poslanik u Parizu i dugogodišnji  predsednik Narodne skupštine. Za redovnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 5. februara 1897. godine. Bavio se književnošću i književnom kritikom, u čemu je bio talentovan. Pisao je za listove Otadžbina, Rad, Delo, a politički angažman, između ostalog, svodio mu se i na pisanje za listove Odjek i Samouprava.

… da su braća Dalton bili stvarne ličnosti? Odmetnici – braća Dalton (Bob, Gret, Emet i Bil) bili su prvobitno kauboji u Oklahomi, ali su 1889. godine postali kradljivci konja. Narednih godina pljačkali su vozove, banke i kockarnice. Prilikom pljačke banke u Kanadi 1892. godine, prepoznavši ih sa poternica, građani su ubili dva brata Dalton (Boba i Greta) i njihove pomagače. Ranjeni Emet osuđen je na 14 godina zatvora. Četvrti brat, Bil, koji nije učestvovao u napadu na banku, osnovao je svoju bandu u Oklahomi, ali su ga predstavnici zakona ubili 1894. godine dok se igrao sa svojom kćeri. Za tvorce stripa Talični Tom – Morisa de Bevera i Renea Gošinija, ova braća  su bila inspiracija za kreiranje likova – glavnih negativaca (Džo, Džek, Vilijam i Averel), malo drugačijih sudbina.

…šta je Babizam? Persijski religiozni pokret (sekta) koji je težio da islam iz osnova reformiše. Njegov osnivač i predvodnik Ali Muhamed Bab (pravo ime Mirza Ali Muhamed Širazi, oko 1819-1850) preterivao je u šiitskim verovanjima i sebe smatrao „babom“ (bab – vrata na arapskom jeziku) za saznanje božje volje i „ogledalom“ samog božanstva. Njegove propovedi bile su usmerene i protiv feudalnog poretka, te je bio uhapšen. Učenje babista preneo je u delo Otkrovenje, napisano u zatvoru. Osuđen je na smrt i pogubljen u Tebrizu.

… da se Adolf Hitler venčao sa svojom dugogodišnjom ljubavnicom Evom Braun dan pre nego što će oboje izvršiti samoubistvo? Braunova nije imala nikakvog uticaja na Hitlerove životne izbore i političke poteze. Bilo joj je zabranjeno da se javno pojavljuje sa njim u društvu. Kada je  krah Trećeg Rajha bio na pomolu, uprkos Hitlerovim zabranama, Braunova je napustila njegovu vilu u Berhtesgadenu i pridružila mu se u Berlinu, aprila 1945. godine. Sa svojom vernom saputnicom Hitler se  venčao 29. aprila 1945. godine u jednom berlinskom kancelarskom bunkeru. Sledećeg dana Eva Hitler je ispila otrov, dok je njen suprug zagrizao ampulu cijanida, pa potom pucao sebi u glavu. Njihova mrtva tela su spaljena u dvorištu Rajhstaga.

                                                                                                                    Maja Petrov

Slične vesti