2.1 C
Belgrade
03/02/2023
pozorište region Srbija vesti

Crnogorsko narodno pozorište gostuje u Beogradu

Crnogorsko narodno pozorište, nakon devet godina, nastupiće 18. i 19. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu sa predstavama „Don Žuan“ i „Na letovanju“ u adaptaciji rediteljki Ane Vukotić i Radmile Vojvodić, rečeno je danas na konferenciji u Muzeju Narodnog pozorišta.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović rekao je da će predstave „Don Žuan“ Žana Molijera i „Na letovanju“ Maksima Gorkog na najbolji način odraziti aktuelni repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta.

„Dve predstave koje će publika imati prilike da vidi u Beogradu odražavaju na najbolji način aktuelni repertoar. To su predstave koje izražavaju osobenu poetiku autorskog tima, kao i otvorenost našeg teatra kojim će biti predstavljen i Međunarodni festival Kotor art“, rekao je Ljumović.

Rediteljka predstave „Na letovanju“ Radmila Vojvodić navela je da je ta predstava nastala kao ambijentalna, a da njena transformacija na sceni predstavlja ponovno rođenje, odnosno premijeru.

„Zanimljivo u predstavi ‘Na letovanju’ Maksima Gorkog u mojoj adaptaciji i režiji je to da je ona nastala na Festivalu Kotor art kao ambijentalna predstava u zanimljivom i produktivnom prostoru u Kotoru i da je njena transformacija na sceni bila ponovno rođenje, odnosno nova premijera“, istakla je Vojvodić.

Prema njenim rečima, predstava je pitanje promene životnih pardigmi koje nosi prelomno vreme, odnosno vreme velikih društvenih transformacija o čemu Gorki i piše.

„Menjaju se životne paradigme, a tako i naši najintimniji svetovi I u tim lomovima postajemo razočarni u ljude i otkrivamo da smo oguglali na tuđu patnju“, navela je Vojvodić.

Rediteljka predstave „Don Žuan“ Žana Molijera, Ana Vukotić, kazala je da je njena adaptacija „pokušaj savremenog čitanja Molijera koje smo pokušali da nađemo u sopstevnim iskustvima“.

Predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Na letovanju“ biće izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 18. maja, dok će 19. maja na Sceni „Raša Plaović“ tog teatra biti izveden komad „Don Žuan“.

Slične vesti