11.9 C
Belgrade
24/03/2023
region Srbija vesti

Crnogorski pisac Vojislav Pejović 21. juna u Kc Gradu

vojislav pejovicCrnogorski pisac koji već duže živi u Americi, Vojislav Pejović, zatvoriće ovog proleća književnu sezonu Kulturnog centra Grad. Šest godina posle prvog gostovanja, kada smo govorili o njegovom debitantskom romanu „Život i smrt Milana Junaka“, predstavićemo i novi roman Vojislava Pejovića, „Američki sfumato“ (Rende, 2015), koji je nedavno uvršten u konkurenciju za regionalnu nagradu „Meša Selimović“ u Tuzli.

Gradska knjižnica/

Književni program Kulturnog centra GRAD

 21. juni od 20h

 Gost: Vojislav Pejović

Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

 …….

„Američki sfumato“ je novela sastavljena od devet labavo povezanih priča, ispripovedanih u prvom licu. („Po Leonardu da Vinčiju, sfumato je slikarska tehnika u kojoj se predmet prikazuje bez linija i ivica, kao u dimu ili van ravni fokusa; onako, dakle, kako često zamišljamo sjećanje“, piše autor u pogovoru.) Neke od čvornih tačaka su detinjstvo u Titogradu i izgubljenom raju Boke Kotorske, koja se s dolaskom novih moćnika pretvorila u privatnu luku za bogataše i kriminalce, podivljali nacionalizam s početka devedesetih, studentski protesti u Beogradu, emigracija i teškoće sa prilagođavanjem, smrt/odsutnost majke, komplikovan odnos sa ocem, ljubavne veze koje ne donose trajno ispunjenje. U svom preplitanju, ovi lajtmotivi grade dinamičnu pripovednu strukturu oko glavnog junaka, u koju su vešto uklopljeni kako privatni i društveni lomovi iz nekoliko poslednjih decenija, tako i uticaji iz domena  književnosti, umetnosti i popularne kulture (Danilo Kiš, Bob Dylan, Nellie McKay…).

Vojislav Pejović (Titograd, 1972.) se bavi pisanjem naučnih radova, uglavnom iz neurologije i interne medicine. Objavio je roman „Život i smrt Milana Junaka“ (2008), prevode poezije Čarlsa Simića (2002) i četrdesetak tekstova za „Vijesti“ i „Peščanik“. Živi u Evanstonu u Ilinoisu.

………….

Kulturni centar Grad

Braće Krsmanović 4, Beograd

www.gradbeograd.eu

www.facebook.com/gradska.knjiznica

Slične vesti