4.7 C
Belgrade
27/11/2022
Srbija vesti

Ciklus predavanja: ZOMBI NA FILMU//Prvo predavanje: „Rodoslov zombija“

Predavač: Đorđe Bajić, filmski kritičar, teoretičar i pisac „Ostrva prokletih“, prvog srpskog romana sa zombi tematikom.

Zombiji ili živi mrtvaci su već decenijama jedan od omiljenih motiva popularne kulture. Ciklus predavanja objašnjava njegovo poreklo i nastanak, kao i transformacije koje je doživeo tokom vremena.
Sve to ilustrovano reprezentativnim primerima iz sveta filma i osvrtom na druge vidove pop kulture (televizija, književnost, strip, video igre).

Ciklus sadrži četiri predavanja.

U uvodnom je predstavljen istorijat filmova o zombijima, od početaka (Beli zombi, 1932) pa sve do kraja XX veka.

U drugom predavanju biće predstavljen opus američkog scenariste i režisera Džordža A. Romera, „kralja zombi filma“.

Zatim sledi osvrt na filmove o zombijima snimane u Evropi – u Španiji (70-te), Italiji (80-te), pa na dalje.

Poslednje predavanje donosi osvrt na ostvarenja nastala tokom poslednje decenije, sa posebnim akcentom na prodor zombi filma u glavni tok (serijal Pritajeno zlo).

Prvo predavanje : Rodoslov zombija

Posle objašnjenja termina zombi i njegovog izvornog značenja u okviru afričkog vudua, sledi osvrt na najznačajnija pojavljivanja zombija u popularnoj kulturi. Lavkraftova kratka priča Herbert Vest: Reanimator (1922) pomogla je da se zombiji zauzmu svoje mesto u svetu horora i fantastike. Filmovi Beli zombi (1932) i Pobuna zombija (1936) doveli su žive mrtvace u mrak bioskopskih sala. Posle zatišja četrdesetih i pedesetih, zombiji se vraćaju uz mrtvih zahvaljujući Džordžu A. Romeru. Posle uvodnog segmenta sledi pregled najvažnijih filmova o zombijima po decenijama: Hodala sam sa zombijem (1943), Noć živih mrtvaca (1968), Zora mrtvih (1978), Zombie (1979), The Beyond (1981), Mrtvi i pokopani (1981), Re-Animator (1985), Povratak živih mrtvaca (1985), Zmija i duga (1988) i Dead Alive (1992).

Đorđe Bajić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu „Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.) “ odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Recenzije i tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej „Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića“ uvršten je u zbornik „Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma“.

Slične vesti