5.4 C
Belgrade
29/11/2022
promocije region Srbija vesti

CIKLUS NOVA POEZIJA, razgovori: ČEGA JE IME POGAČAR?

pogacar markoS hrvatskim pesnikom Markom Pogačarem razgovaraju Vesna Bjedov i Marjan Čakarević.

Priprema i vodi Bojan Marković.

I zaista, čega je ime Pogačar? U kom smislu razgovor o poeziji kao sama poezija postaje čista vibracija i da li je adekvatan recepcijski model onaj po kome čitajući pesnika sami imamo potrebu da napišemo takozvanu „pesmu“? Nesalomiva pesnička produkcija ovog pesnika i prisustvo same pogačarske pesme u kontekstu nove srpske poezije jeste motivišući faktor razgovora u očekivanju raspada otvorenih kontura nove poezije.

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Objavio je četiri knjige pjesama, tri knjige eseja i knjigu kratkih priča. Urednik je u književnom časopisu Quorum i dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez. Bio je stipendist fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Internationales Haus der Autoren Graz, Récollets-Paris, itd. Nagrađivan je za poeziju, prozu i esejistiku, a tekstovi su mu prevođeni na tridesetak jezika.

Mole se svi gosti koji nameravaju da posete tribinu „Čega je ime Pogačar“ da donesu jednu knjigu, knjižicu, časopis, slikovnice i slično za decu i mlade ugrožene u poplavama.

Slične vesti