-2.4 C
Belgrade
05/02/2023
Srbija zemlja

Četiri godine od smrti Šabana Bajramovića

Niš – Danas se navršilo četiri godine od smrti najpoznatijeg romskog kantautora Šabana Bajramovića koji je rođen u Nišu gdje je i preminuo 8. juna 2008. godine.
Uz Bajramovićevo ime se vezuje i titula „Kralj romske muzike“ koju je, tokom boravka u Indiji, dobio od Džavaharlara Nehrua i Indire Gandi. Nišville jazz festival je 2006. godine „Gran Pri“ festivala za doprinos fuziji džeza i drugih stilova nazvao njegovim imenom. Avgusta 2010. godine na Nišavskom keju u Nišu otkriven je spomenik „Kralju romske muzike“ koji je često bio meta vandala. Grad Niš je jednom bulevaru dao ime Šabana Bajramovića, a prošle godine, u amfiteatru pored spomenika Nišvil festival je organizovao jednovečernji koncert Bajramoviću u čast. Magazin Tajm je Bajramovića proglasio za jednog od deset najvećih bluz pjevača na svijetu. O njemu je napisano na hiljade tekstova širom svijeta, a između ostalog, Andy Gill u “Indipendentu” svojevremeno je istakao da Bajramović “posjeduje ogroman talenat, koji se na svoj način može porediti sa onim koji imaju Nusrat Fatah Ali Khan ili Mari Bonie Persen, koji svoju muziku donose sa duhovnošću koja sa lakoćom premošćuje inače nepremostive kulturne barijere. Njegov glas kombinuje patos istočnjačke muzike i duhovnost fadoa (…) njegova muzika je vrsta balkanskog romskog džeza”.

Šaban Bajramović bio je romski pjevač iz Jugoslavije i Srbije. Rođen je 16. aprila 1936. godine u romskoj mahali u Nišu. Školu gotovo da nije ni pohađao, ali je kasnije naučio čitati i pisati. Kao skoro svi pripadnici romskog naroda muzičko obrazovanje je sticao na ulici. Osim što je učio svirati na ulici je i zarađivao za život proseći. Znao je svirati neke instrumente, ali najbolje je znao svirati kontrabas. U devetnaestoj godini dobija poziv za služenje u JNA. On odlazi nakratko u vojsku, iz koje dezertira zbog ljubavi prema jednoj djevojci. Uhapšen je i osuđen na tri godine zatvora u čuvenom zatvoru Goli otok. Na sudu je izjavio da ga oni ne mogu osuditi koliko on može podnijeti pa mu je kazna produžena sa tri na pet i po godina. U zatvoru je osnovao zatvorski orkestar. Sa njima je svirao blues, jazz, meksičke i španske pjesme. Najviše su svirali pjesme od Luisa Amstronga i Frenka Sinatre. Iz zatvora izlazi 1961. godine i vraća se u Niš. Počeo je raditi kao kafanski pjevač i zarađivati za život. Na nastupu u kafani 1964. godine negdje na Ibarskoj magistrali ga je zapazio slovenski producent Jure Robežnik koji ga odvodi u Sloveniju da snimi ploču. Po nekima na toj ploči je najbolje ikad otpjevana pjesma Đelem, đelem. Nakon te ploče postaje zapažen, a i dalje nastavlja posao kafanskog pjevača i on počinje snimati nove ploče kojima dovodi svoju karijeru na vrhunac moći sredinom sedamdesetih.

Šaban Bajramović početkom sedamdesetih postaje prava zvijezda i najpoznatiji pjevač romskih pjesama u SFR Jugoslaviji. Sedamdestih izdaje ploču sa jednom od najpoznatijih romskih pjesama koju je pjevala i belgijska grupa Vaya con Dios, a to je bila Đelem, đelem. U sedamdesetima on izdaje i čuveni hit Geljan dade koji je poslije prepjevan u Prokleta je Amerika. Sredinom sedamdesetih osniva grupu Crna mamba sa kojom je gostovao širom svijeta, a čuvena mu je posjeta i Indiri Ghandi i Nehru Gandiju. Do kraja sedamdestih izdaje još nekoliko singlova kao što su HanumaLaži, laži VereRovena i Opa, cupa. Niš u kome je rođen i gdje je proveo najveći dio života nikada nije opjevao.

Tokom devedesetih godina krvavog raspada SFR Jugoslavije nije se pojavljivao u javnosti. Nakon rata glumio je i u dva filma, gdje je uglavnom bio zastupljen kao muzičar. Nakon što je skoro čitavu karijeru proveo sa bendom Crna mamba kojeg je i predvodio, on se krajem devedesetih pridružuje muzičkom sastavu Mostar Sevdah Reunion sa kojim je snimio i dva CD-a.

Od 2000. godine do smrti Šaban je svoju karijeru uzdigao na viši stepen nego sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Nakon što je uspostavio saradnju sa Mostar Sevdah Reunionom, 2001. godine je snimio i CD sa njima. Saradnju sa njima završava 2002. godina, MSR karijeru nastavljaju sa Ljiljanom Butler. Svoju saradnju je nastavio sa bendom Cubismo sa kojim sarađuje na CD-u Amigos gdje se pojavljuje sa pjesmom Geljan Dade i Đelem, đelem. Nakon toga Južni Vetar je objavio njegova četiri CD-a 2005. godine, a Jugovideo je također objavio njegova tri nova CD-a. Njegov posljednji CD je je objavljen 2006. godine i bio je to Romano Raj.

Šaban Bajramović je bio pjesnik, pjevač, svirač i glumac. Ostavio je dubok trag na muziku u područjima bivše Jugoslavije. Izdao je i sarađivao je na oko 20 albuma i 50 singlova. Smatra se da je komponovao više od 650 pjesama i kompozicija. Njegova interpretacija pjesme Đelem, đelem, je 1964. godine prihvaćena kao himna Roma na Svjetskom romskom kongresu, a pjesmu je komponovao Šaban na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata. Bio je prepoznatljiv po crnim sunčanicama koje je krajem devedestih počeo nositi. U skoro svim tekstovima o njemu uz njegovo ime je stajalo „Kralj romske muzike“.

Bajramović je snimio filmove “Anđeo čuvar” (1987) sa Goranom Paskaljevićem, “Nedeljni ručak” (1982) sa Milanom Jelićem i “Ciganska magija” (1970) sa Stoletom Popovim. Pojavio se i u filmu “Crna mačka – beli mačor” Emira Kusturice.

Šaban Bajramović se početkom 2007. godine jako razbolio. Iako je bio na bolesničkoj postelji došao je na Jazz fest u Niš. Nakon blažih napada srca premješten je 5. juna u Nišku bolnicu. Nakon tri dana provedena u bolnici umire od srčanog napada 8. juna 2008. godine u Nišu. Sahranjen je na Niškom Novom Groblju ili Romskom groblju u srijedu 10. juna. Na sahranu/dženazu su došli pored tadašnjeg predsjednika Srbije i mnogobrojne ličnosti iz estradnog, kulturnog, vjerskog i političkog života kao i predstavnici manjinskih zajednica iz Srbije i inostranstva.

Slične vesti