4.7 C
Belgrade
27/11/2022
muzika region Srbija

Centralna proslava Svetskog dana muzike u Srbiji organizovana u Smederevu

Centralna proslava Svetskog dana muzike u Srbiji organizovana je u Smederevu, u dvoru Đurđa Brankovića i Jerine, u kojem je održan koncert Beogradske filharmonije.

Nesvakidašnji ambijent dvora despota Đurađa Brankovića i Jerine u Smederevskoj tvrđavi bio je mali da primi sve koji su želeli da čuju osamdeset i šest članova orkestra Beogradske filharmonije.

Više od dve hiljade posetilaca uživalo je skoro dva časa slušajući dela Rimskog Korsakova, Hristića, Konjevića, Borodina, Musorskog, Hačaturijana i Blagojevića.

Prvi put Beogradska filharmonija nastupila je u ambijentu jedne srednjovekovne građevine u kojoj su se i u vreme vladavine despota Đurađa Brankovića okupljali umetnici i izvođači muzike pravljene za dvorske krugove.

Dirigent Beogradske filharmonije Darko Butorac nije krio oduševljenje zbog nastupa u kako kaže fantastičnom ambijentu koji je dao neobičan zvuk svim izvedenim kompozicijama, a posebno ga je oduševila publika koja je ansambl nekoliko puta vraćala na podijum.

Gradski ženski hor „Kir Stefan Srbin“ sa dugogodišnjim iskustvom i pod dirigentskom palicom Milana Ilića odlično se uklopio uz note Beogradske filharmonije.

Posle svake numere publika je aplauzom bogato nagradila izvođače.

Posetioci koncerta kažu da je ovo on što je Smederevu odavno trebalo i da zahvaljuju Beogradskoj filharmoniji što je gostovala u njihovom gradu.

Veliki uspeh koji je postigao „Tvrđava teatar“ koji se ove godine po treći put održava u zdanju smederevske tvrđave i gostovanje Beogradske filharmonije pokazalo je da je publika i van prestonice željna da čuje dobre note.

 

 

Slične vesti