25.1 C
Belgrade
08/06/2023
koncerti Srbija

Čembalo, živa umetnost

kcbDeset godina postojanja Međunarodnog festivala Ars vivendi clavicembalum – Čembalo, živa umetnost svrstalo je ovu manifestaciju u programe koji bitno doprinose internacionalizaciji i obogaćivanju muzičke kulture Beograda, kao i negovanju evropske kulturne baštine.
Muzika je univerzalni oblik ljudskog stvaralaštva, proistekao iz najdubljih izvora osećajnosti, ali ne manje iz smisla za formu, a svaki muzički instrument ima svoj osoben jezik. Kad se vratimo u dane pojavljivanja prekrasnog instrumenta zvanog čembalo, odmah uz njegov karakteristični zvuk i mogućnosti izraza, dodajemo i sklonost pojedinih vladara jeziku čembala. Zašto vladara? Zato, što je taj skupoceni instrument najpre korišćen u privilegovanim krugovima feudalnog, a kasnije i građanskog društva.
Jezik čembala, povezan sa alhemijom renesanse, a zatim trasmutiran u izraze baroka, opstaje do naših dana kada se pojavljuju kompozitori koji jezik savremenog čoveka izražavaju dirkama čembala. Setimo se samo kako jazz-pijanista Erol Garner izvodi na čembalu kompoziciju „Poslednji put kad sam video Pariz“. Mi ovde, u sredini koja nema duboku tradiciju negovanja muzike na ovom instrumentu, evo već deset godina uspevamo da ostvarimo bliskost sa njegovim posebnim jezikom i da okupimo umetnike koji nam njime govore.
A u ovoj godini jubileja za naš Festival, kada uz velike napore zbog materijalnih teškoća pokušavamo da ostvarimo planirani program, ohrabruje nas predusretljivost, razumevanje i posvećenost muzičara i poslovnih saradnika i zajednička rešenost da ovaj Festival opstane. Upravo iz te rešenosti, beogradska publika imaće priliku da tokom šest večeri sluša koncerte u prostoru Etnografskog muzeja u periodu od 13. do 18. novembra.Nastupiće domaći čembalisti koji su od samog početka nesebično pomagali ovaj program (pa tako i ove godine nastupaju bez honorara) Smiljka Isaković i Svetlana Stojanović-Kutlača sa ansamblima, zatim po prvi put Predrag Gosta sa Baroknom akademijom Beograd, kao i mladi čembalisti koji su uz Festival stasali Sofija Perović i Milan Popović. Gosti jubilarnog izdanja su austrijska čembalistkinja Magdalena Hasibeder i čuveni norveški čembalista Ćetil Hagsand.

Izvođači koncerata učestvovaće, takođe, i u edukativnom delu Festivala, držeći majstorske radionice čembala i predavanja na temu programa koje su za nastup na Festivalu u Beogradu odabrali.
Kao i do sada, organizovaćemo prezentaciju i predavanje “Deco, upoznajte čembalo” za naše najmlađe sugrađane, kako bismo im omogućili neposredan susret sa ovim instrumentom. Veliko interesovanje za izložbu klavijaturnih instrumenata u prethodnoj godini, odredilo nas je da i za jubilarni Festival priredimo izložbu kao jedan od pratećih programa Festivala.

Povodom jubileja, kompozitor i multimedijalni umetnika Milimir Drašković je pripremio video rad u kome se osvrce na intenzivnu saradnju sa čembalistom Milošem Petrovićem i na njihovo redovno učešće na festivalima Ars Vivendi Clavicembalum.

Sa željom da istražimo još jedan akustički prostor našeg grada, deseto izdanje Festivala smo organizovali u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, pa će se Festival u potpunosti održati u prostoru Muzeja.
Svako vreme ima svoje umetnike i pesnike. Luj XIII, ljubitelj čembala, imao je svoje muzičke prijatelje, mi imamo svoje, a poneki su i zajednički. Jer čembalo, kao i umetnost u celini, nadleće vekove, spaja ukuse i donosi nam uvek svežu savremenost.

Ulaz na sve programe je besplatan, a koncerti počinju u 19.30.

Opširnije o programu Festivala na www.kcb.org.rs

Slične vesti