17.8 C
Belgrade
31/03/2023
Hrvatska radionice region

CeKaPe u Rijeci – radionice pisanja i objavljivanja knjige

rijeka-vcekapeNakon sedam godina radionica kreativnog pisanja u Zagrebu i više od 300 polaznika među kojima je značajan broj onih koji su osvajali književne nagrade diljem regije i objavljivali knjige, CeKaPe i riječki pisci Zoran Krušvar, Kristina Posilović i Alen Kapidžić pozivaju sve koji pišu ili žele pisati da se prijave na radionice kratke priče, poezije, novinarstva ili da nauče kako objaviti svoje djelo na radionici e-samizdat.

Radionicu poezije vodi riječka književnica Kristina Posilović, koja je objavila desetak znanstvenih i stručnih radova, uredila četiri knjiga poezije i knjige filmskih kritika te je bila predsjednica Udruge žena znanosti i umjetnosti. Objavila je pet knjiga pjesama i dobitnica je godišnje nagrade Primorsko-goranske županije za doprinos u promicanju ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Ako imate inspiraciju, a nemate pjesmu, metafora vas guši, a motivi bježe na sve strane, radionica poezije otvorit će vam vrata najzanimljivijega od sviju (ne)poznatih svjetova – čitanja i pisanja moderne i suvremene poezije.

Ako volite istraživati i prikupljati informacije o svemu i svačemu ili želite naučiti kako komunicirati novinarskim tekstom i odabrati koja je informacija prava, Kristina Posilović zna i kako napisati reportažu za novine, internetski portal ili objavu za medije. Na radionici novinarstva pisat ćete i naučiti puno: od teorije (pravila novinarskoga teksta, konstrukcija i oprema teksta, uvod u grafičku pripremu teksta) preko prakse (pisanja osnovnih novinarskih tekstova) do novije prakse (korištenje društvenih mreža i internetskih mreža). Istina je među nama, budite prvi/a koji/a će se usuditi objaviti je!

Na radionici pisanja kratke priče sa Zoranom Krušvarom napisat ćete priču koja će se pamtiti duže nego što se čita! I pokazat će vam kraći put do čitatelja: umjesto da čitatelja umlatite sapunicom od osam tomova, možete  ga zavesti jednom stranicom. Ili samo jednom rečenicom. Jer, na radionici pisanja kratke priče naučit ćete kako s malo riječi kazati puno i kako navesti čitatelja da doživi ono što je pisac rekao, ali i ono što nije.

Zoran je objavio dvije zbirke kratkih priča, dva romane za djecu i dva za odrasle. Osvojio je četiri nagrade Sfera, jednu nagradu Artefakt, a njegov roman ‘Izvršitelji nauma Gospodnjeg’ zauzeo je prvo mjesto na listi top 10 fantasy/sf knjiga izdanih u Hrvatskoj 2007. po izboru portala Fantasy Hrvatska. Za radionicu pisanja kratke priče kaže: „Radionica je namijenjena svakome tko ima srca rastati se od svojih pridjeva. Dođi, napravit ćemo bonsai od tvoje sekvoje!“

Ako pak imate knjigu, a nemate izdavača, evo prilike da naučite kako objaviti knjigu bez izdavača. Na vikend radionici e-samizdata još jedan sjajan riječki pisac, Alen Kapidžić, govorit će o objavljivanju na distribucijskoj platformi Smashword. Na radionici ćete proći teoretski dio o e-nakladništvu, e-čitačima, e-knjigama i aplikacijama, zatim praktičan rad (priprema i objavljivanje rukopisa) te naučiti kako isplesti čitateljsku mrežu. Rezultat radionice bit će vaša objavljena e-knjiga na Smashword platformi.

Prijavite sebe i/ili svoje frendove na www.cekape.com. Sve se navedene radionice održavaju u Domu mladih RIjeka (Laginjina 15), a počinju uskoro!

Sve daljnje informacije možete pratiti i na Facebook stranici Radionice pisanja Rijeka.

Izvor: http://referendum.hr/!3049/CeKaPe-u-Rijeci-radionice-pisanja-i-objavljivanja-knjige

Slične vesti