-0.9 C
Belgrade
05/02/2023
region

Caričin Grad – Justinijana Prima: naredne godine vek od prvih istraživanja!

Caričin Grad: svedok minulih vekova
LESKOVAC, LEBANE – Na lokalitetu Caričin Grad završena su ovogodišnja istraživanja. Pored arheologa iz Srbije i Francuske, po prvi put su učesvovali i stručnjaci iz Španije. Prof. dr Vujadin Ivanišević, naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda, ističe da će istraživanja biti nastavljena naredne godine kada se navršava vek od prvih istraživanja.
Arheološki lokalitet Caričin Grad ili Justiniana Prima, smatraju arheolozi, predstavlja vanserijski spomenik antičkog urbanizma i arhitekture, a istraživanja ovog lokaliteta započeta su 1912. godine. Caričin grad se nalazi na teritoriji Jablaničkog okruga, 28 klometara zapadno od Leskovca, odnosno 7 kilometara severozapadno od Lebana. Pored konzervacije dela ovog naselja i istraživanja kula, posebna pažnja je posvećena mermeru, koji je, kako se smatra, transportovan iz Male Azije.
Naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda prof. dr Vujadin Ivanišević kaže da je tokom ovogodišnjih istraživanja posebno istraživan severni deo zgrade i deo naselja gde se veruje da je bilo smešteno sveštenstvo Caričinog Grada, a sa druge strane istraživanja prate i obimni radovi na konzervaciji Akropolja i kule, koje je, prema nekim podacima, započeto još 1912. godine i nastavljeno 1935. godine, ali nije završeno do kraja.
Caričin Grad je u blizini mesta svoga rođenja sagradio jedan od najvećih vizantijskih careva Justinijan I (527-565), graditelj čuvene Aja Sofije u današnjem Istambulu. Lokalitet je, zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima, jasno profilisan. Caričin grad leži na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka Leskovačkoj kotlini, na mestu van glavnih putnih tokova, pa je to bio osnovni razlog što su se tek krajem XIX veka pojavile prve vesti o značajnim ostacima grada izgubljenog u dolini Puste reke. Ruševine grada je prvi opisao znameniti Mita Rakić 1880. godine u listu Otadžbina.
U brojnim istraživanjima otkriven je kompleks Akropolja sa bedemima, kulama, istočnom kapijom, Episkopskom bazilikom, krstionicom, centralnom ulicom. Tada su započeta iskopavanja i Gornjeg Grada, a pažnju naučnika privukli su i objekti u neposrednoj blizini Caričinog Grada, kao što su brana na Caričinoj reci, utvrđenje kod crkve sv. Ilije, bazilika u Svinjarcu, bazilike i terme u Radinovcu, ruševine Zlate. Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da je utvrđeno naselje Caričin Grad dužine više od 500 metara i da je urbano jezgro sačinjeno od tri celine – Akropolja, Gornjeg i Donjeg grada.
Danilo Kocić

Slične vesti