14.6 C
Belgrade
30/05/2023
rezultati konkursa Srbija

Brankova nagrada Anji Marković

nagradaBeograđanka Anja Marković (25) dobitnica je 53. Brankove nagrade za najbolju prvu pesničku knjigu pisanu na srpskom jeziku, autora do 29 godina, za zbirku pesama “Napolju su ljudi” u izdanju Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, saopštilo je danas Društvo književnika Vojvodine (DKV).

Žiri DKV u kojem su Zoran Đerić (predsednik), Vladimir Gvozden i Stevan Bradić, to godišnje priznanje je Anji Marković dodelio za knjigu pesama “Napolju su ljudi”, u izdanju Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu.

“Urbani senzibilitet mlade pesnikinje naznačen je već u njenoj posveti Gradovima koji imaju dušu i dušama koje su čitavi gradovi”, navodi žiri u obrazloženju i dodaje da je među tim gradovima najpre onaj u kojem je rođena (Beograd) i gde je, u poslednjoj deceniji prošlog i prvoj ovog veka, mogla da vidi “razbijeni mozaik cveta” i “raspuklo ogledalo sveta”.

Njeno detinjstvo i odrastanje su tako obeležili istovremeno “rat”, “noć”, i “strah” – strah od “pogleda u nebo, jer tamo cvetaju smrti umesto zvezda”.

Ni pokušaj da se pobegne na selo, na salaš (videti pesmu “Jutro na salašu”), ne donosi spas, jer i tamo odjekuje “pucanj” koji je “opet rasterao ptice”….

U obrazloženju se napominje da, iako je u pesmama Anje Marković pozadina uglavnom mračna, ipak je njen akcenat na emociji, na nekoj čudnoj lepoti koju prepoznaje u pojedinim trenucima i stvarima, kao i u rečenicama koje ne može da prećuti. A one su pesnički imperativ.

Na konkurs za Brankovu nagradu pristiglo je dvanaest pesničkih knjiga, objavljenih od 1. avgusta prošle do 1. avgusta ove godine a žiri je sačinio uži izbor u kojem su se našli i Snežana Nikolić sa knjigom “Zadivljeni spavač” u izdanju Festivala poezije mladih u Vrbasu i Lana Bastašić sa zbirkom “Naivni triptih o Bosni i umiranju” (Festival mladih pesnika Zaječar).

Brankova nagrada biće Anji Marković uručena 27. avgusta u Sremskim Karlovcima, u okviru Osmog međunarodnog novosadskog književnog festivala.

To najuglednije priznanje mladim pesnicima, koje posebno afirmiše prve knjige autora do 29 godina, u proteklih skoro šest decenija postojanja dobili su i Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Duško Trifunović, Dragan Jovanović Danilov, Ana Ristović…

Slične vesti