4.6 C
Belgrade
29/11/2022
region

BOSIFEST 2013 – Četvrti Beogradski Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom

LogoBosiB&W

„ENERGIJA STVARALAŠTVA“
od 5. do 7. juna 2013. godine u Domu omladine Beograd,Srbija

HENDI CENTAR KOLOSEUM U BEOGRADU RASPISUJE

KONKURS za prijem filmova za BEOGRADSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL OSOBA SA INVALIDITETOM – BOSIFEST 2013

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Energija stvaralaštva”, a tema je rad i život osoba sa invaliditetom

Konkurs je otvoren od 11. februara do 31. marta 2013. godine
Rezultati selekcije će biti objavljeni 10. maja 2013. godine
BOSIFEST 2013 se održava od 5. do 7. juna 2013. godine

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo.

Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa.

NAGRADE:
-za najbolji film GRAND PRIX BOSIFEST 2013
-za najbolju režiju
-za najbolji scenario
-nagrada publike

Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum, Beograd, Pančićeva 14.
Direktor BOSIFEST-a Darko Ivić

Festival su podržali: Turistička organizacija Beograda, Savetodavno telo OSI pri Kabinetu gradonačelnika Grada Beograda, Kancelarija za mlade Grada Beograda, Blic, Studio B.

Uslovi prijavljivanja i učestvovanja:

1.Žanr: igrani i dokumentarni filmovi na temu osoba sa invaliditetom
2.Trajanje filma maksimum do 120 minuta
3.Film mora da bude na engleskom jeziku ili sa srpskim/engleskim titlom
4.Film mora da bude produciran u prethodnih 5 godina
5.Film mora da bude poslat najkasnije do 31. marta 2013. godine
6.Svi video zapisi moraju biti u DVD formatu
7.Organizacija BOSIFEST-a može da koristi u reklamne svrhe deo primljenog rada (do minut trajanja)
8.Komisija dobija najmanje dve kopije rada i sve kopije zadržava festival

Potrebno je dostaviti i sledeće:
-sinopsis ili tekstualno objašnjenje dužine između 100 i 200 reči
-dijalog listu (ukoliko postoji)
-dve slike iz filma ili sa snimanja filma
-biografiju i fotografiju autora
-godinu i mesto rođenja autora/autorke filma, zanimanje, mesto boravka I kontakt (telefon i e-mail)

Pored konkursa za filmski program, otvoren je i konkurs za prateći program – radionice koje će se održavati tokom BOSIFEST-a 2013 u prostoru Doma omladine Beograda.

Radove i prateće materijale, sa naznakom “Za konkurs BOSIFEST 2013” slati na:
BOSIFEST 2013
Masarikova 5/XIII,kancelarija 1305
11000 Beograd
Srbija

Pitanja u vezi konkursa slati na: film@bosifest.rs
Telefon/fax: +381 11 263 78 20 (10-14h)

Više informacija na sajtu festivala: http://bosifest.rs

Šta je BOSIFEST?
BOSIFEST je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine po četvrti put održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Na velikom platnu će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova – kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru BOSIFEST-a prikazano preko 140 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.
Prvi BOSIFEST je održan od 20. do 30. maja 2010. godine u Dvorani Doma sindikata, pod sloganom „Nevidljive razlike – vidljive sličnosti“. Te godine prikazano je 55 filmova na temu života i rada osoba sa invaliditetom, iz čak 18 zemalja sa tri kontinenta.
Prve godine, nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Portrait of Emotions“, producenta i reditelja Slavomira Grunberga (SAD).
Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Drona And Me“ (Holandija), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario, filmu „Collector of Bedford Street“ (SAD). Nagrada publike u domaćoj kategoriji dodeljena je filmu Zorana Cvetkovića „Izvinite što kasnim“, a u međunarodnoj kategoriji filmu „Like a Butterfly, režiserke i pisca: Ewa Piet.( Poljska)
Drugi BOSIFEST je održan od 3. do 5. juna 2011. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Pogled, pokret, život“, a predstavio je publici 30 filmova u takmičarskom programu i 25 ostvarenja u revijalnom delu programa.Selektori BOSIFEST-a 2011 su bili Igor Turčinović ,Momčilo Moma Mrdaković.
Nagrada GRAND PRIX dodeljena je filmu „Last flight“, koji je režirao Yves Langlois (Kanada). Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Rainman goes to Rockwiz“, a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Dvije perspektive“ (BiH). Nagrada publike je dodeljena filmu „Divljak“ (Slovenija).
Treći BOSIFEST je održan od 21. do 23. maja 2012. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Ne zovi me posebnim“, a selektori su bili Oleg Novković i Darijan Mihajlović.
Na prošlogodišnjem BOSIFEST-u prikazano je 14 filmova u takmičarskom, a 17 u revijalnom delu programa.GRAND PRIX nagrada je dodeljena filmu „Necessary Games“, režiserke Sophie Hyde (Australija).
Plaketa BOSIFEST-a za najbolju režiju dodeljena je filmu „Step up!“ (Kanada), a plaketa BOSIFEST-a za najbolji scenario filmu „Flying Ann“ (Holandija). Nagradu publike osvojio je film „Tihi“ (Srbija).
Pored prikazivanja filmova, BOSIFEST nudi i prateće programe u vidu radionica, panel diskusija i okruglih stolova.

Svrha osnivanja BOSIFEST-a je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.
Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima BOSIFEST-a. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.
Filmovi prikazani na BOSIFEST-u izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom, a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.
Kroz program BOSIFEST-a nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera – za sve. Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika.

Slične vesti