2.1 C
Belgrade
03/02/2023
rezultati konkursa Srbija

Bojan Babić dobitnik ovogodišnje nagrade Pekićevog fonda

Dodela stipendije održana je 2. JULA 2011. GODINE

Na konkurs za Književnu stipendiju iz Fonda „Borislav Pekić“ u roku je stiglo četrdeset pet prijava. Posle pažljivog razmatranja prispelih predloga žiri u sastavu Ljiljana Pekić, Predrag Palavestra, Vladislava Gordić-Petković, Gojko Božović i Mileta Prodanović doneo je odluku da Književna stipendija sa Pekićevim imenom za 2011. godinu pripadne Bojanu Babiću, piscu iz Beograda.

Bojan Babić rođen je u Beogradu 1977. godine, gde je diplomirao i završio master studije na grupi za srpsku i svetsku književnost Filološkog fakulteta. Prvu knjigu, zbirku kratkih priča sa naslovom Pli-Pli objavio je 1996. godine u izdanju Književne omladine Srbije, a 2003. godine izašla mu je knjiga poetskih tekstova Buka u prozi, kod izdavačke kuće Intelekta iz Valjeva. Njegovu treću knjigu, zbirku Priče o sreći, objavio je 2008. godine beogradski Treći trg, a roman Neljudska komedija izašao je 2010. godine u izdanju kuće Algoritam Media iz Beograda. Pored ovoga Babić je svoje priče, poetske i književnoanalitičke tekstove objavljivao u uglednim domaćim časopisima među kojima treba pomenuti Povelju, Ulaznicu, Treći trg, Kikindske novine i Korake. Deo romana u nastajanju za koji je Babiću dodeljena ovogodišnja stipendija iz Fonda „Borislav Pekić“ našao se i u antologiji srpske proze koja je pripremljena za Lajpciški sajam.

Sinopsis omnibus romana Devojčice, budite dobre, nagoveštava razuđeno i višeslojno književno delo. Okvir postavljen uvodnim, epistolarnim odeljkom čitaoca upoznaje da američka firma, na samom kraju pretposlednje decenije prošloga veka, odlučuje da započne proizvodnju plišanih igračaka u tadašnjoj Jugoslaviji. To je krupnooki majmunčić, lemur nazvan Aja.

Masovnu proizvodnju i očekivani globalni uspeh sprečava izbijanje ratova za jugoslovensko nasleđe i posledično, sankcije uvedene Srbiji. Na tržištu se pojavila samo prva serija lemura prilagođenih devojčicama koju su trgovački kanali raspršili širom istočne hemisfere.

Prateći sudbine devojčica u čijim su se rukama, na ovaj ili onaj način, našli primerci te jedine serije igračaka, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u traumatičnim regijama šireg okruženja, na Mediteranu i na prostorima nekadašnje Sovjetske imperije, ali i u naizgled sigurnim prostorima Beča i drugih zapadnoevropskih gradova, Babić ubedljivim pripovednim fragmentima ocrtava jednu univerzalnu kartografiju nesreće hronološki postavljenu između egzekucije i ekshumacije diktatorskog para Čaušesku.

Odabrani poetički koncept, lucidno povezani niz fragmenata, čini predloženu knjigu istovremeno i romanom i zbirkom kratkih priča. Nenametljivo ocrtavanje društvenog konteksta na pozadini intimnih priča čini ovu knjigu čvrsto utemeljenom u našem vremenu ispunjenom različitim traumama.

Žiri je uveren da će omnibus roman Devojčice, budite dobre, kada bude bio dovršen i objavljen, predstavljati značajno delo savremene srpske proze.

Slične vesti