0.7 C
Belgrade
28/01/2023
region Srbija

BOEMSKO VEČE U KAFEU TERAZIJE

BOEMSKO VEČE U KAFEU TERAZIJE održaće se u subotu 29.10.2011. s početkom u 20 časova u Centru za kulturu Smederevo.
Kabare Radeta Marjanovića
Učestvuju: Rade Marjanović, Srđan Bubalo- klavijature, Dragutin Guta Dimitrijević- harmonika i vokal
Gosti: Tanja Bošković i Snežana Savić.

Baveći se preko 30 godina svim pozorišnim žanrovima, od dramskog do muzičkog repertoara, i odigravši veliki broj raznoraznih uloga, logično je da umetnik oseti potrebu da se osami i sve to svoje umeće i iskustvo pretoči u jedan od najtežih žanrova naše profesije- kabare.

Podstaknut uspehom svog prvenca, kabarea „Dobra stara vremena“, kojim je pre šest godina otvorena nova kabaretska scena Pozorišta na Terazijama, koja je odigrana preko 150 puta i još uvek, Bogu hvala, traje i uspešno odoleva ovim „Novim vremenima“, osetio sam potrebu da nošen iskustvom i uspehom prethodne predstave, napravim nešto što će biti drugačije, a imati zajedničko žanrovsko opredeljenje- emocija.

Ne zamerite mi ako sam po malo pretenciozan, pa jedno svoje stanje pretvaram u žanr, ali imam osećaj da je u našim pozorištima sve manje onoga što je krasilo mnoge naše generacije i predstave – emocija.

Zato sam ovu predstavu i koncipirao kao literarno-muzičku kabaretsku predstavu „Boemsko veče u kafeu Terazije“. Želeo sam kroz stihove i priče Dučića, Vita Nikolića, Libara Markonija, Brane Petrovića, Zuke Džumhura i mnogih drugih naših divnih pisaca, mnogih noćobdija i boema, koji su svojim životom, a naročito delima, ušli u legende ovih prostora i uz muziku, koja se tako uklapa kao da je komponovana baš za ovo veče, oživim ono što sve dublje u sebi potiskujemo- emociju.

Verujte, nije mi bilo teško, jer sam pored sebe imao prijatelja, pisca, novinara, humoristu, čoveka sjajnog duha, Galeta Jankovića. Reči njegove pesme „Zbog tebe moj kafanjero“, kompozitora Brano Mališića, su i pokrenule celu ovu priču. Nažalost, žurio se da ode i pridruži se legendama ovih prostora.

Ovu predstavu posvećujemo dragom prijatelju Galetu Jankoviću.
ZBOG TEBE MOJ KAFANJERO.
Rade Marjanović

premijera: 15. jun 2009.
sezona 2008/09

Slične vesti