0.5 C
Belgrade
28/01/2023
region

Biserka Dabetić – Kuće u Grockoj prvih decenija XX veka

mesto: Grocka
opština: Grocka
bliže veće mesto: Beograd
stanovništvo: pravoslavno, Srbi
datum zapisivanja: leto 1992.
kazivač: Dragomir Marinović
zapisivač: Biserka Dabetić

U Grockoj su kuće 15-20.godina XX veka bile od ćerpiča ili bondruka.To znači da je skelet bio od hrastovog drveta,između je zidano polućerpičom i lepljeno blatom, što je imalo ulogu maltera. Blato je bilo mesavina pleve i zemlje koja je bila dobra za razmazivanje. Ova zemlja je kopana na Vašarištu. Gažena je da bi se preradila, pa onda mešana sa plevom.
Kuće su krečene unutra, ali i spolja.Da se pri dnu ne bi prljale, premazivane su crnom bojom (gar razmućen u vodi) tzv.sindžom, u visini 50-80 cm.Kuća je imala 2-4 odeljenja.
Konk je bio ispod duže streje i bio je ogradjen filaretama.To je drvena ograda od lepo obradjenih letvica.Tu su ostavljane stvari i obuća.U pletenoj korpi za kukuruz bila je kvočka sve dok ne izvede piliće.Ta korpa se nalazila u konku.Stepenice su bile drvene, obično od greda.
Iz konka se ulazilo u kujnu.Pod je bio zemljani i pomazivao se mešavinom zemlje i kravlje balege, koja je dodavana zbog boje i lakšeg razmazivanja.U kujni je bio zemljani šporet, koga su od ćerpiča pravili zidari. Imao je rernu a odozgo tablu sa 2-3 ringle.
Dolap je služio za ostavljanje posuđa.Imao je čekmeže u kome su se nalazile sitnice koje su se koristile u kuhinji.Na zidu kuhinje su bile okačene tepsije i šerpe.
Drveni sto i stolice su se koristile za ručavanje odraslih a za decu je postojala sofra, od tvrdog drveta. Stoličica sa tri noge ovde se nije zvala tronožac, već stoliče. Korišćeno je pri loženju vatre, za odmaranje nogu i dr.
Sudovi za vodu su stajali na klupi koja je imala četiri noge,za razliku od one koja je stajala u sobi.Tu su bile kofe i lončići, dok su se krčazi nosili samo na njivu.Đorđe grnčar, ljut na Gročane šro kod njega ne kupuju krčage, je govorio:“Gročani  – k‚o konji, piju vodu iz kofe!“
Za sedenje preko dana i za spavanje najstarijih članova porodice, u kujni se nalazio drveni ili šipkani krevet.Ti kreveti su imali slamarice.Slama iz njh je morala da se menja na 2-3 nedelje, zato što su se u njoj patile buve.Tridesetih godina XX veka slamarice se pune šuškama umesto slamom.Šuške su menjane jednom godišnje.
Veliku ili gostinjsku sobu je grejala peć na drva,tobošarče (ime je dobila po tome što je ličila na doboš – „toboš“.Zvali su je još i „ciganska duša“, zato što se brzo zagreje ali i brzo ohladi.Sto, stolice i klupe su pravili samouki majstori,tišleri. Na zidovima su visile porodične slike (uglavnom slike umrlih članova porodice), koje su bile uramljene tišlerskim ramom.
Ostale sobe su bile manje i zvali su ih sopčići.U njima je bio krevet i pokoja stolica. Na zidu je bio zakucan metalni ili drveni čiviluk za odelo.Finije odelo se slagalo u orman.On je bio deo nameštaja što ga je mlada donosila u miraz.Na njemu su stajale tegle sa pekmezom, dunje, šolje, čaše i sl.
Tavan kuće je bio jak, od talpi, cepanih hrastovih dasaka.Na njemu su držani pasulj, luk i ponekad kukuruz u korenu.Za krov je korišćena tesana građa na koju je stavljana ćeramida.

Slične vesti

1 comment

Biserka Dabetić – Kuće u Grockoj prvih decenija XX veka : Mlad Grad | Sremska Mitrovica | Portal mladih Grada Sremska Mitrovica 26/12/2011 at 11:46

[…] Konkursi regiona | Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Comments are closed.