17.3 C
Belgrade
23/03/2023
književnost proza region Srbija

Biberov konkurs na temu pomirenja

biberSa zadovoljstvom vas obavještavamo da je prvi put otvoren regionalni konkurs  za kratku priču – Biber. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine. Pozivamo autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku da nam pošalju svoje priče. Poziv se odnosi na afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Konkurs je otvoren do 06.09.2015.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Doruntina Basha, Faruk Šehić i Bojan Krivokapić.
Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Odluka žirija biće objavljena do 31.01.2016.
(Proces donošenja odluke traje relativno dugo zbog potrebe da se veliki broj priča prevodi.)

O temi

Pomirenje nije popularan termin, jer se najčešće poistovjećuje sa konceptom oprosta ili sa idejom da treba sve zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Duboko vjerujemo da je nemoguće zaboraviti užase gubitka, patnje i nepravde koje su ljudi pretrpjeli.

Međutim, ako pomirenje razumijemo kao odustajanje od mržnje, kao traženje načina da se dođe do pravde, ali tako da se nad drugim u tom traganju ne čini nepravda, kao šansu da izgradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve, onda smatramo da je to nešto što nam je prijeko potrebno. Stoga želimo da pozovemo autorke i autore da na nov i kreativan način razmišljaju o pomirenju i da nas inspirišu pričama koje prevazilaze postojeće predrasude i ušančena neprijateljstva, pričama koje pomijeraju granice. I da time možda daju potreban poticaj našim društvima.

Molimo vas da o ovom konkursu obavijestite one za koje smatrate da bi bili zainteresovani.

Unaprijed se radujemo odzivu!

Biber tim
biber@nenasilje.org

 

Biber timu

Mi smo književno-aktivistička ekipa okupljena oko ideje da umetnost može inspirisati društvenu promenu. Pokrećemo Biber jer verujemo da književnost koja je svesna konteksta u kojem nastaje ima potencijal da interveniše u tom kontekstu – da utiče i da menja, da nam svima da malo nade, a time i šansu.

Aleksandra Bogdanovska
Ivana Franović
Jasna Dimitrijević
Katarina Milićević

Slične vesti

4 comments

Aleksandar Avram 09/05/2015 at 23:19

Pozdrav iz Praga…
Imao bih dovoljno materijala za publikaciju iz poezije…nešto je objavljeno i ovdje, u Čehi…
Aleksandar Coa Avram

Dejan 25/05/2015 at 10:34

Sve OK, samo nedostaje uputstvo za slanje prica…

koke 31/05/2015 at 21:02

kako nedostaju? odeš na stranicu Centra za nenasilnu akciju (označeno crvenom bojom u gornjem tekstu) i samo pratiš uputstva (na dnu stranice je forma za slanje). ovako se šalju priče za još neke konkurse (Vranac, A.Gavrilović itd.)

Jasna 25/06/2015 at 14:46

Svi detalji u vezi sa konkursom, uslovima i načinu apliciranja nalaze se na stranici http://biber.nenasilje.org/ Srećno!

Comments are closed.