„Biljana Jovanović“ Ivančici Đerić

Filed under: region,rezultati konkursa,Srbija |

Ivancica_DjericIvančica Đerić dobitnica je književne nagrade „Biljana Jovanović“ za 2012. godinu, koju dodeljuje Srpsko književno društvo, saopšteno je u ponedeljak iz ovog udruženja

Žiri koji su činili Jelena Lengold (predsednica), Jasmina Vrbavac i Alen Bešić odlučio je da u konkurenciji od 160 knjiga nagradi Đerić za njen roman Nesreća i stvarne potrebe (Rende, 2012), ocenivši da se izdvojio „ozbiljnošću teme koja prati posledice raspada Jugoslavije“.

„Čvrsta narativna struktura koja ulančava dva vremenska okvira i nekoliko žanrovskih postupaka,  od realističkog, u kome je vešto inkorporiran  pseudo krimi-zaplet, do metaproznog diskursa gde citati poznatih stripova tehnikom asocijacije čine potpuno novi sloj romana, pokazuje da je Ivančica Đerić ostvarila  zavidan nivo prozaističke veštine i ubedljivosti i napisala višeslojan roman o nezasluženoj patnji i žrtvama, ali i o ličnim odlukama i požrtvovanju“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ivančica Đerić rođena je 1969. godine. Odrasla je u Prijedoru, školovala se u Zagrebu, magistrirala u Otavi, živela u Torontu i skućila se u Vankuveru. Objavila je dve zbirke pesama i četiri romana. Poezija joj je prevođena na poljski i slovenački.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Dokaži da nisi mašina: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*